Wat betekent de verkoop van DB Schenker ter waarde van 14 miljard euro voor de Duitse spoorwegen?
Deutsche Bahn (DB) heeft de verkoop afgerond van zijn logistieke dochter DB Schenker aan de Deense logistiekgigant DSV voor 14,8 miljard euro, de grootste transactie in de geschiedenis van DB. De deal maakt deel uit van de plannen van de Duitse operator om het bedrijf te verlossen van 34 miljard euro schuld en zal de financiƫn op korte termijn ondersteunen. Er blijft echter bezorgdheid dat de verkoop van een van de meest winstgevende divisies het bredere bedrijfsmodel van DB kan verzwakken in een tijd waarin de financiƫn van de spoorwegactiviteiten in zwaar weer verkeren.
DSV vocht tot het laatste moment met investeringsmaatschappij CVC en slaagde er deze week uiteindelijk in om de Schenker-deal binnen te halen. DSV overtrof zijn concurrenten door te beloven om de komende drie tot vijf jaar ongeveer een miljard euro te investeren in Duitsland. CVC – de bieder die de voorkeur genoot van de Duitse vakbonden – had van zijn kant een extra betaling van minstens een miljard euro aan DB aangeboden in het geval van een toekomstige beursgang. Dit was echter niet genoeg om hen over de streep te trekken.
Volgens de prognoses van makelaar Sydbank zal DSV nu de grootste expediteur ter wereld worden, zowel wat volume als inkomsten betreft. DB zei dat de centrale functies van Schenker behouden zullen blijven, inclusief die op de locatie in Essen. De overeenkomst moet nog definitief worden goedgekeurd door de Raad van Commissarissen van DB en de Duitse regering, maar zal naar verwachting in 2025 worden afgerond. Maar wat betekent dit allemaal voor de Duitse spoorwegen?
De financiƫn op orde brengen
“De verkoop van DB Schenker aan DSV markeert de grootste transactie in de geschiedenis van DB en biedt onze logistieke dochteronderneming duidelijke groeiperspectieven,” zei DB CEO Richard Lutz bij de aankondiging van de verkoop. Hij voegde eraan toe dat door het verlagen van de schuld van DB “dit een substantiĆ«le bijdrage zou leveren aan de financiĆ«le duurzaamheid van het concern. In de komende drie jaar zal de focus liggen op de herstructurering van de infrastructuur, de spoorwegactiviteiten en de winstgevendheid. Dit zal een stabiele basis creĆ«ren voor het verdere groeipad van Strong Rail en onze bijdrage aan de transport- en klimaatbeleidsdoelstellingen van de federale regering.”
Na zware verliezen in 2023 staat DB onder zware druk van zijn eigenaars, de Duitse regering, om zijn financiĆ«n op orde te krijgen. Eerder deze week bevestigde het bedrijf een herstructureringsplan te hebben gelanceerd om binnen drie jaar winstgevend te worden. In een intern document van 110 pagina’s staat naar verluidt het doel om in 2027 een winst van twee miljard euro te maken, een bedrag dat veel spoorweginsiders te ambitieus vinden. DB vertelde RailFreight.com deze week dat het “een positieve ommekeer nodig had voor onze klanten in Duitsland en voor DB. De afgelopen maanden hebben de duidelijke zwakheden van het spoorwegsysteem in Duitsland voor iedereen zichtbaar gemaakt.”
Na de verkoop van Schenker zei DB dat het geld van de deal het mogelijk zou maken om zich te concentreren op de kernactiviteiten van het bedrijf, het verhogen van het passagiersvervoer per spoor en het vergroten van het aandeel van het spoor in het vrachtvervoer. Schenker was vorig jaar echter de enige uitschieter in de neerwaartse trend van DB’s inkomsten, na wat het bedrijf “aanzienlijke positieve bijdragen” noemde aan de nettowinst. Maar de Duitse operator zei dat de inkomsten van de divisie “de verliezen in de kernactiviteiten van DB Group slechts gedeeltelijk konden compenseren”. In wezen heeft DB gekozen voor een kortere termijn oplossing om de spoorwegproblemen aan te pakken.
Wat kan het stroomlijnen van DB Schenker betekenen voor de werkgelegenheid?
DB zei dat het door de deal verwacht dat de gecombineerde organisatie over vijf jaar “meer werknemers in Duitsland zal hebben dan Schenker en DSV vandaag de dag”. Duitse vakbonden maken zich echter grote zorgen dat DSV duizenden banen zal schrappen, zoals vier jaar geleden na de overname van het Zwitserse logistieke bedrijf Panalpina. Dit is een grote zorg voor de Duitse transportvakbonden die logistieke en dienstverlenende werknemers vertegenwoordigen die direct verbonden zijn met de spoorwegindustrie.
Vorige maand schatte de op Ć©Ć©n na grootste vakbond van Duitsland, Verdi, dat nog eens 5.300 banen op de tocht zouden staan als DSV het bedrijf zou kopen. “Als CVC het bedrijf overneemt, blijft Schenker als Ć©Ć©n bedrijf opereren. Als DSV het bedrijf zou overnemen, zouden de werknemers verdeeld worden over drie bedrijven”, aldus Verdi in de brief die op 29 augustus naar de leden van de raad van commissarissen van Deutsche Bahn werd gestuurd en door Bloomberg News werd gezien.
Na de verkoop verklaarde DB dat de overeengekomen sociale verplichtingen met DSV, inclusief die om banen te beschermen, tot twee jaar na de afronding van de transactie zouden gelden, dat wil zeggen tot 2027 als de transactie in de loop van 2025 wordt afgerond. Daarna is het echter aan DSV hoe zij het bedrijf willen stroomlijnen. Ondertussen heeft DB deze zomer al toegezegd om de komende vijf jaar ongeveer 30.000 banen te schrappen. Dus hoewel er misschien direct meer geld is voor DB’s treindiensten, lijkt het erop dat de werknemers niet degenen zullen zijn die profiteren van de grootschalige revisie van het bedrijf.
Lees meer:
- Europa’s grootste light-rail interlocking systeem gaat digitaal
- Duitsland begint dit jaar met de bouw van 400 miljoen euro kostende ICE-remise in Dortmund
- Deutsche Bahn schrapt 30.000 banen na miljardenverlies in eerste halfjaar
- RS ZERO: Stadlers H2-aangedreven antwoord op niet-geƫlektrificeerde lijnen
- Happy 100th birthday! Berlijns iconische S-Bahn viert honderdste verjaardag
- Forenzen Duitsland-Polen blij met heropening spoorbrug Oder