Italië gaat open

Staatsbedrijf Renfe betreedt Italiaanse markt met Arenaways-belang

Renfe is officially entering the Italian market.

De Spaanse nationale spoorwegmaatschappij Renfe doet officieel zijn intrede op de Italiaanse spoorwegmarkt door een belang van 33 procent te nemen in Longitude Holdings, de onderneming achter de particuliere Italiaanse spoorwegmaatschappij Arenaways. De nieuwe Spaanse holding met een meerderheidsbelang zal “binnenkort” beginnen met de exploitatie van de regionale routes van Arenaways in de noordelijke regio Piemonte. Dat zou al in januari kunnen zijn.

Het Spaanse staatsbedrijf Renfe gaat voor het eerst regionale routes in Italië exploiteren. De internationale tak van de nationale operator, Renfe Proyectos Internacionales, heeft een belang van 33 procent gekocht in het moederbedrijf van de Italiaanse particuliere spoorwegexploitant Arenaways. De Spaanse participatiemaatschappij Serena Industrial Partners heeft ook een belang van 33 procent genomen in Longitude Holdings, waardoor het bedrijf nu voor het grootste deel in Spaanse handen is.

De strategische alliantie betekent dat Renfe vanaf begin 2025 een belangrijke rol zal spelen in de nieuwe privé-holding die het merk Arenaways beheert en die in 2021 in Turijn is opgericht door een groep investeerders. Longitude heeft al toestemming om zowel regionale als langeafstandsroutes in Italië te exploiteren, wat betekent dat de Spaanse spoorwegmaatschappij meteen aan de slag kan.

Renfe neemt vanaf januari de leiding over in Piemonte

De voorzitter van Renfe, Raül Blanco, juichte de overname toe en benadrukte dat het belangrijk is dat de staatsexploitant “met nieuwe Europese partners een nieuwe markt betreedt met een erkend prestige op het gebied van spoorwegen, zoals Italië, en tegelijkertijd gebruik maakt van onze ervaring als deskundige exploitant.”

CEO of Longitude Matteo Arena and Renfe chairman Raül Blanco celebrated the deal.
CEO van Longitude Matteo Arena en Renfe-voorzitter Raül Blanco vieren de deal. © Renfe

Naar verluidt zal de nieuwe holding vanaf januari de eerste routes gaan exploiteren. Het mobiliteitsagentschap van Piemonte heeft Longitude belast met de exploitatie van passagiersdiensten op twee regionale lijnen voor de komende 10 jaar, een die de steden Cuneo, Saluzzo en Savigliano verbindt, en de andere die Ceva en Ormea verbindt. De contracten zijn ongeveer 54 miljoen euro waard.

Kansen voor hogesnelheidsconcurrentie

Onder de nieuwe structuur wil Longitude uitbreiden, met plannen om meer nieuwe routes over te nemen om te concurreren met het Italiaanse staatsbedrijf Trenitalia. Wat het langeafstandsspoor betreft, heeft het bedrijf al toestemming van de Italiaanse regelgevende instantie voor transport om twee verbindingen te starten.

Het gaat om de Noord-West-Noord-Oost corridor, die de industriële knooppunten Turijn en Milaan in het noordwesten van Italië verbindt met Venetië, Verona en Triëst in het noordoosten en deel uitmaakt van de hogesnelheidslijn Milaan-Venetië. De andere is de route Noord-Centrum-Zuid, die hogesnelheidsverbindingen heeft tussen de noordelijke steden en Florence, Rome en het zuiden van Italië.

Internationale uitbreiding

De overstap naar de Italiaanse markt maakt deel uit van een bredere uitbreiding van de Spaanse spoorwegexploitant in Europa in het kader van de liberaliseringsdrang van de EU. Renfe concurreert al op twee internationale routes met de SNCF in Frankrijk, nadat het eerder dit jaar plannen aankondigde om vanaf 2025 een hogesnelheidsdienst tussen Barcelona en Toulouse, de op drie na dichtstbevolkte stad van Frankrijk, opnieuw te lanceren. Het bedrijf exploiteert ook diensten in Tsjechië, Slowakije en Polen in samenwerking met het particuliere bedrijf Leo Exprés, waarvan het in 2021 50 procent verwierf.

Je kunt onze diepgaande analyse van Renfe’s overstap naar de Franse markt hier vinden.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com