FR NL
Sophie Dutordoir, CEO NMBS en Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit, zijn tevreden met de introductie van een rechtstreekse kusttrein

Dertig procent van de Hello Belgium Railpass-ritten verzilverd

Sophie Dutordoir, CEO NMBS en Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit, zijn tevreden met de introductie van een rechtstreekse kusttrein -@nmbs

Zo’n dertig procent van de aangeboden Hello Belgium Railpass-ritten is verzilverd. Dat blijkt uit de cijfers van de NMBS. De tegenvallende cijfers hangen samen met de tweede lockdown in oktober 2020 waardoor het treinverkeer drastisch verminderde.

Uit een berekende schatting van RailTech eerder dit jaar kwam naar voren dat een vierde van de Hello Belgium Railpassen verzilverd is. Nu de definitieve cijfers bekend zijn, heeft de NMBS de eindbalans opgemaakt. Hieruit blijkt dat de verzilveringsgraad op dertig procent ligt.

“Ongeveer de helft van de aanvragers heeft de Hello Belgium Railpass minstens één keer gebruikt”, laat een woordvoerder weten aan RailTech.

30 procent Hello Belgium Railpasritten verzilverd

Twaalf treinritten per inwoner

De Hello Belgium Railpass werd vorig jaar gelanceerd op initiatief van de federale overheid dat hiermee het lokale toerisme binnen België wilde aanzwengelen. In totaal schreven bijna 3,6 miljoen Belgen zich in en kregen in de loop van 2020 twaalf gratis treinkaartjes. Deze konden van 5 oktober tot 31 maart 2021 verzilverd worden, steeds twee ritten per maand.

NMBS verklaart de tegenvallende cijfers door een heropleving van het coronavirus en het uitroepen van een tweede lockdown in oktober vorig jaar. Hierdoor zakte het treinverkeer dat juist bezig was aan een heropleving. “Tijdens het dieptepunt van de crisis in maart vorig jaar, toen enkel essentiële verplaatsingen waren toegelaten, was dat 10 procent. Het maximum was 68 procent, begin oktober”, aldus de woordvoerder.

Treinverkeer nog niet op pre-corona niveau

In de tweede helft van het jaar lijkt het treinverkeer de corona-shock nog steeds niet te boven. In week 25, van 21 tot 25 juni, lag het percentage op 57 procent van het pre-coronatijdperk.  Momenteel ligt dat percentage zelfs maar op 42 procent, maar omdat het vakantieperiode is, is dit getal volgens de NMBS niet representatief.

Tegenvallende bezitting kusttreinen door natte zomer

Wel heeft het slechte zomerweer een impact op het treinverkeer. Door de vele regenval ligt het treinverkeer naar toeristische lager dan gebruikelijk. Ook de directe kusttreinen, die vanaf juni tussen een aantal grote steden en de kust heen en weer pendelen, zijn minder drukbezet dan aanvankelijk verwacht.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal