FR NL
Locomotief NMBS trein Belgie Antwerpen

NS raadt Nederlanders af nog trein naar België te nemen

De Nederlandse spoorvervoerder NS raadt reizigers af om nog met de trein naar België te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is. De treinen zitten veel te vol en dus is het volgens het spoorbedrijf onmogelijk om voldoende afstand te houden. De dringende oproep geldt tot zondagavond.

Veel Nederlanders brengen dezer dagen een bezoekje aan ons land. Ze pakken een dagje uit, wat in Nederland door de lockdown niet kan. Ook op de snelwegen is het steeds erg druk. Dinsdag zette de NS op de perrons medewerkers in om de passagiersstromen in goede banen te leiden. Eerder die dag kwam het “enkele keren” voor dat passagiers achter moesten blijven omdat een trein te vol zat.

Op station Antwerpen Centraal (foto) ontstond rond sluitingstijd van de winkels een enorme drukte met winkelend publiek dat met de trein terug richting Nederland wilde. De NMBS moest extra veiligheidspersoneel inzetten en kreeg daarbij hulp van de federale spoorwegpolitie.

Weinig respect

“De maatregelen in Nederland zijn er om de druk op de zorg niet te laten oplopen. Dat dit nu gebeurt, getuigt van weinig respect voor die sector. Het is bijzonder onverstandig en getuigt van weinig solidariteit”, zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Premier Mark Rutte riep Nederlanders begin vorige week op om vooral niet naar België of Duitsland te reizen als het niet per se nodig is. Hij benadrukte dat het advies van het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) is om juist zo min mogelijk contact met anderen te hebben.

Auteur: Paul van den Bogaard