FR NL

Heeft COVID-19 de overgang naar contactloos betalen in het openbaar vervoer versneld?

https://railway-news.com/has-covid-19-accelerated-the-transition-to-contactless-payments-in-public-transportation/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=RN-week13-2022&utm_term=Switchio

Switchio besprak in een recent verschenen studie de voordelen van contactloos betalen en bekijkt hoe de COVID-19-pandemie de sector van het openbaar vervoer dichter bij het volledig omarmen van digitale ticketingsystemen heeft gebracht.

Contactloos betalen in het openbaar vervoer

Kan contactloos betalen de verspreiding van infectieziekten helpen voorkomen? Van touchscreens over kaartjesautomaten tot kaartjes en munten tot leuningen, er zijn tal van manieren waarop infectieziekten van de ene persoon op de andere kunnen worden overgedragen op het openbaar vervoer. Vooral na de uitbraak van COVID-19, een zeer besmettelijke ziekteverwekker waarvan is aangetoond dat hij tot 72 uur op oppervlakken overleeft, moesten de operatoren een breed scala aan nieuwe veiligheidsmaatregelen en desinfectiepraktijken invoeren.

Voorkeur voor contactloze betalingen is toegenomen

Recente gegevens geven aan dat de beperkingen op het gebied van sociale afstand hebben geleid tot een toegenomen voorkeur voor contactloze betalingen bij de wereldwijde consumenten, waarbij bijna de helft van hen vaker contactloos betaalt dan vóór de pandemie.

Zo bleek uit een onderzoek van Mastercard dat het contactloze betalingsverkeer in het eerste kwartaal van 2020 met zo’n 40% is toegenomen, wat samenvalt met de vroege stadia van de uitbraak van het coronavirus. De bevindingen van Switchio werpen een licht op hoe de adoptie van contactloze betalingssystemen is versneld door de pandemie. Mensen hebben de wens geuit naar een schonere en veiligere manier van betalen die hen meer controle geeft over fysieke nabijheid, en passagiers in het openbaar vervoer zijn geen uitzondering.

Hoe werkt contactloos ticketing?

Vanuit het oogpunt van de passagier ligt de aantrekkingskracht van contactloze ticketing in zijn eenvoud. In de snelle wereld van vandaag hebben maar weinig pendelaars tijd om een ​​ticketverkooppunt te vinden, het juiste tarief te selecteren, het wisselgeld te tellen en vervolgens, niet te vergeten, hun papieren ticket af te stempelen.

Contactloze ticketing comprimeert die stappen in een simpele tik van de bankpas of smart device op een digitale validator bij het instappen. Bovendien berekent het automatisch het beste tarief, terwijl zogenaamde fare capping ervoor zorgt dat het uiteindelijke bedrag nooit hoger is dan de prijs van een dagticket. Deze functie heeft als bijkomend voordeel dat het de onbedoelde sociale ongelijkheid die gepaard gaat met onbeperkte ritpassen wegneemt.

Hoe profiteren de operatoren hiervan?

Wanneer OV-exploitanten de overstap maken naar een contactloos ticketingsysteem, maken ze gebruik van een aantal krachtige tools die hun bedrijf helpen stroomlijnen en positioneren om de toekomstige groei van het aantal passagiers beter aan te kunnen:

*alles-in-één contactloze betalingsplatforms geven operators de vrijheid om te kiezen;

*digitalisering elimineert papieren tickets en verlaagt de administratiekosten met maar liefst 85%;

*een betalingsswitch verlaagt de transactiekosten door de weg die de betaling naar de verwerkingscentra aflegt te optimaliseren;

*tap-and-go tariefbetalingen versnellen het instappen en leiden tot betere prestaties qua timing in het hele netwerk;

*chauffeurs hebben geen contant geld meer nodig en kunnen hun volledige aandacht aan de route besteden;

*gevoelige gegevens blijven te allen tijde beschermd dankzij een PCI DSS-gecertificeerde betalingsgateway met tokenisatie;

*de passagiers waarderen zonder enige twijfel het ongeëvenaarde gemak en de milieuvriendelijke aspecten van papierloze ticketing.

De missie van Switchio is de passagierservaring verbeteren, financiële besparingen toe te laten bij de operatoren en helpen stadsvervoersystemen groener te maken. De unieke kant-en-klare contactloze betaaloplossing van Switchio is al met succes geïmplementeerd in steden in Europa, Afrika en Latijns-Amerika. Er zijn momenteel nieuwe projecten aan de gang in Noord-Amerika. Kijk voor meer informatie over Switchio op switchio.com.

Auteur: Jos Sterk