FR NL

Recordaantal kilometers bij MIVB in 2021, het voorbije jaar stond in het teken van het herstel

Anderlecht, Brussels Capital Region / Belgium - 02 28 2020: The Aumale subway with the Railway tracks and platforms

Hogere reizigersaantallen, een recordcijfer voor de kilometerproductie, nieuwe voertuigen, nieuwe lijnen,… Hoewel de MIVB opnieuw getroffen werd door de gezondheidscrisis, gaf ze blijk van creativiteit en veerkracht om ook in 2021 haar klanten te blijven bedienen. In de loop van het jaar keerden de reizigers geleidelijk terug naar het openbaar vervoer.

Een tendens die in 2022 aanhoudt. Het is daarom meer dan ooit noodzakelijk om de toekomst voor te bereiden. Van metrolijn 3 tot de tram van Neder-Over-Heembeek en bestellingen voor nieuwe bussen, trams en metro’s: de MIVB beschikt over een heleboel projecten om kwaliteitsvol openbaar vervoer te blijven aanbieden.

Meer reizigers

De MIVB tekende 273,8 miljoen reizigers op in 2021, wat een stijging is met 12% ten opzichte van 2020 en 64% van de aantallen van referentiejaar 2019. De reizigersaantallen stegen geleidelijk in de loop van het jaar, met verschillen afhankelijk van de evolutie van de gezondheidscrisis. De terugkeer naar het net gaat verder in 2022, zoals de jongste resultaten tonen. De week van 16 mei tekende de MIVB een gemiddeld reizigersaantal op van 84,2% op het metronet en 77,7% op het bovengronds openbaar vervoer.

Nieuwe M7-metrostellen

De metro voert het marktaandeel aan met 35,2% in 2021, gevolgd door de tram met 32,9% en ten slotte de bus met 31,9%. Deze laatste tekende toch een mooie vooruitgang op, dankzij de komst van de nieuwe voertuigen en de ontwikkeling van de nieuwe lijnen in het kader van het busplan: de lijnen 52 en 74. Dankzij deze evolutie is de verdeling tussen de vervoersmodi nagenoeg in evenwicht.

De komst van de nieuwe M7-metrostellen op de lijnen 1 en 5 liet eveneens toe voertuigen vrij te maken, die konden worden ingezet op de lijnen 2 en 6. Nu genieten de reizigers van een metro om de 2’30” op de gemeenschappelijke gedeelten van de metrolijnen tijdens de spits, wat 20% extra capaciteit vertegenwoordigt midden 2021.

Een recordaantal kilometers

De kilometerproductie beliep 50,6 miljoen in 2021. Dat is een recordaantal en is goed voor een stijging met 9,7% ten opzichte van 2020. Dit resultaat was mogelijk dankzij de ontwikkeling van nieuwe buslijnen, de verlenging van tramlijn 9 tot Koning Boudewijn en de komst van nieuwe bussen en metrostellen. Alles samen biedt de MIVB 9,4 miljard plaatsen-kilometers, of 6,8% meer vergeleken met het jaar ervoor. De 37 elektrische bussen die sinds 2018 op het MIVB-net rijden rondden de kaap van 2 miljoen kilometer.

Tevreden klanten

De creativiteit en het doorzettingsvermogen van de MIVB wierpen hun vruchten af. De klanten waren tevreden, zoals blijkt uit de laatste tevredenheidsbarometer. Voor het tweede opeenvolgende jaar geven de reizigers de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij de mooie score van 7,3/10. Met dit resultaat nadert ze de doelstelling van 7,4/10 voorzien in het contract van openbare dienst, dat haar aan het Gewest bindt.

Hoewel nieuwe gebruikers over het algemeen het meest kritisch zijn, zijn nieuwe klanten in de laatste editie van de barometer bijzonder positief over de diensten van de MIVB. De nieuwe gebruikers zijn doorgaans vrij jong. Bij de diensten die ze het meest op prijs stellen, springt contactloos betalen eruit, met de hoogste score ooit in de barometer: 8,5/10. Deze nieuwe betaalmethode, die vooral gericht was op occasionele reizigers en toeristen, spreekt een ruimer publiek aan dan enkel deze doelgroepen.

Regelmatige MIVB-reizigers nemen het openbaar vervoer ook voor het gebruiksgemak. Tegen eind 2021 telde contactloos betalen 3,6 miljoen valideringen. Dit cijfer steeg ondertussen tot 5,3 miljoen. Contactloos betalen alleen al is goed voor 35% van de verkochte 1-ritkaarten in 2021.

Ook al stegen de inkomsten licht ten opzichte van 2020, toch blijven de financiën van de MIVB gevolgen ondervinden van de gezondheidscrisis. De inkomsten uit de verkoop van rittenkaarten stegen met 31%. Daaraan droeg contactloze betaling vlotjes bij. De MIVB moest in 2021 weliswaar nog altijd aanzienlijke schoonmaak- en ontsmettingskosten maken. Alleen al de schoonmaak van voertuigen was in 2021 goed voor 24 miljoen euro.

Auteur: Jos Sterk