FR NL
Goederentrein NMBS

 Montzenroute hersteld: spoorgoederenvervoer naar Duitsland weer mogelijk

De Montzenroute, een van de routes die de Vlaamse zeehavens verbindt met Duitsland, is sinds vrijdagmiddag weer toegankelijk voor goederentreinen. Spoorgoederenroutes door het zuiden van België zijn nog gestremd.

Dit vertelt Olivier Hamelers, Chief Production Officer van spooroperator Crossrail Benelux, aan RailTech. De Belgische spooroperator zag vanaf woensdag haar treinverkeer richting Duitsland stilvallen nadat noodweer in Limburg schade aan het spoor had toegebracht. Crossrail heeft dagelijks een dertigtal treinen pendelen tussen Belgie en Duitsland.

Alternatieven Brabantroute beperkt

“We hebben geprobeerd om treinen te verleggen naar de Brabantroute door Nederland, via Venlo. Doordat deze verbinding erg vol zit met verkeer van de Betuweroute, waar werkzaamheden gaande zijn, waren de mogelijkheden beperkt”, vervolgt Hamelers die vertelt dat sinds enkele uren de spoorroute weer is vrijgegeven en de eerste treinen nu verwacht worden te gaan rijden. Door de problemen aan het spoor werden vijftig treinen geïmpacteerd bij Crossrail.

In de regio Luik, waar veel cargo van en naar China naar Duitsland vertrekt ook via de Montzenroute, zijn de problemen nog niet opgelost. “In de omgeving Luik is de schade aan het spoor veel groter”, zegt Hamelers die hoopt dat deze trafiek toch ook tegen maandag weer opstart.

Spoorvervoer stilgevallen sinds donderdag

Combined Terminal Antwerp (Combinant), een open access spoorterminal, is ook hevig getroffen door problemen op het spoor. Het bedrijf ontvangt en verzendt onder andere ladingen via de route Luxemburg. Op dit traject is ernstige schade gemeld en heeft Infrabel het spoorverkeer sinds donderdag stilgelegd. “Sporen zijn verzakt en bomen zijn op de rails gewaaid”, vertelt een planner van het bedrijf die zegt dat de inkomende en uitgaande trafiek sinds gisteren stilgevallen zijn.

Voornamelijk impact voor internationaal vervoer

Donderdag deelde Infrabel al mee dat de schade van goederenspoorvervoer zich voornamelijk concentreert op trajecten in Zuid- en Oost-België. “In Vlaanderen verloopt het goederenvervoer zonder noemenswaardige problemen”, liet een woordvoerder weten. Dit wordt bevestigd door Hamelers. “Van en naar de havens gaat het goed. De problemen liggen bij het internationaal vervoer.”

Spoorgoederenvervoerders Lineas en DB Cargo Belgium waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal