Lineas-HLR-77-rangeerlocomotief

Lineas zag helft treinverkeer uitvallen na watersnoodramp

Spoorvervoerder Lineas zag de helft van zijn treinverkeer uitvallen nadat overstromingen vorige week grote delen van het Waalse spoor hebben vernietigd. Ook trajecten naar Duitsland waren enkele dagen onderbroken. De grootste problemen voor het goederenvervoer situeren zich nu op Noordzee-Middellandse Zeecorridor. 

Het uitvallen van spoorlijnen door de watersnoodramp van vorige week heeft niet alleen gevolgen gehad voor het passagiersvervoer, ook het goederenvervoer wordt enorm geïmpacteerd. “Sinds donderdag hebben we vijftig procent van ons treinverkeer verloren”, laat Lineas woordvoerder Peter Dercon weten aan RailTech.

Naar aanleiding van de watersnood vielen internationale spoorverbindingen naar het zuiden weg, terwijl ook de Montzenroute enige tijd buiten werking was. Deze belangrijke verbinding tussen de Vlaamse zeehavens en het Duitse achterland werd vrijdag weer operationeel waardoor een gedeelte van het goederenvervoer kon heropstarten.

Ook spooruitval in andere delen Europa

De hevig regenval zorgde ook in andere delen van Europa voor spooruitval waardoor de planning van het goederenvervoer van Lineas ernstig verstoord werd. Zo was in Nederland onder andere de lijn Eindhoven-Roermond enige tijd uit de running. Aan de Duits-Tsjechische grens vervoer Lineas eveneens problemen. Sluiting van de grensovergang Bad Schandau/ Pirna heeft bijvoorbeeld gezorgd voor beperkte capaciteit op de grensovergang Oldenzaal/Bad Bentheim.

Noordzee-Middellandse Zeecorridor gesloten

De afgelopen dagen werden veel van de beperkingen opgeheven, waardoor de problemen voor Lineas zich in Zuid België concentreren. Daar is de belangrijke Noordzee-Middellandse Zee goederenspoorcorridor nog steeds onderbroken. Infrabel zegt te werken aan alternatieve routes en bekijkt verschillende opties via onder meer Frankrijk.

“We zoeken naar alternatieven voor onze klanten. Een omleidingsmogelijkheid vanuit de haven van Antwerpen is lijn 59 via Gent, Kortrijk, Moeskroen en Rijsel en zo verder via Lyon of Dijon”, meldt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken aan Flows.

Het plannen van een omleidingsroute blijkt niet evident. “De treinbestuurders moeten lijnkennis hebben en op sommige lijnen zijn er capaciteits- of tonnagebeperkingen. Momenteel is er nog niets beslist”, legt Baeken uit.

Ook Waalse Lineas hubs geïmpacteerd

Lineas beschikt in het getroffen rampgebied ook over hubs in Kinkempois (Luik) en Chatelet (Charleroi). Hierover vertelt de woordvoerder van Lineas: “Er wordt hard gewerkt om deze hubs te heropenen. De heropstart zal evenwel nog beperkt zijn ten gevolge van infrastructuurgerelateerde problemen.”

Gefaseerde heropstart spoorlijnen in Wallonië

De spoorgoederenvervoerder houdt zich vast aan de herstelwerkzaamheden van Infrabel. De spoorbeheerder belooft morgen met een nieuwe update van de situatie op het spoor in Wallonië te komen. Afhankelijk van de vooruitgang van de herstelwerkzaamheden zullen sommige lijnen mogelijk eerder geopend worden. Vandaag werd al bekend dat de spoorlijnen 132 en 134 tussen Charleroi en Couvin vanaf donderdag 22 juli terug in dienst is. Deze heropening was aanvankelijk gepland voor 26 juli.

Onderstaande kaart geeft een overzicht van de huidige planning.

  • In groen: de lijnen in dienst
  • In geel: de lijnen in dienst op 22 juli
  • In roze: de lijnen in dienst op 26 juli
  • In rood: de lijnen in dienst op 2 augustus
  • In blauw: de lijnen in dienst op 9 augustus
  • In paars: lijn 37 tussen Luik en Pepinster, waarop een brug is ingestort. Deze lijn zal rond 30 augustus weer in dienst zijn.

Schematisch overzicht van geplande heropening spoorlijnen in Wallonië

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal