FR NL
Waterschade aan spoor in Wallonië

Goederenvervoer op spoorlijn Luik-Maastricht hervat, personenvervoer ligt nog stil

Het goederenverkeer tussen Luik en Maastricht is donderdag heropgestart nadat overstromingen vorige week delen van het spoor hadden vernietigd. De heropstart werd mogelijk nadat het traject tussen het Luikse Wezet (Visé) en de Nederlandse grens eerder hersteld was dan verwacht. Dat meldt Infrabel-topman Benoît Gilson.

Aanvankelijk had Infrabel geschat dat de herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen  Luikse Wezet (Visé) en de Nederlandse grens tot 2 augustus in beslag zou nemen. Het traject vormt onderdeel van de verbinding Luik-Maastricht. Overstromingen vorige week hadden hier schade aangericht op twee kilometer spoor waarbij de spoorbedding was weg gespoeld.

De stabiliseringswerken aan de spoorbedding verliepen sneller dan gepland en werden eerder deze week al afgerond. Omdat ook aan Nederlandse zijde (naar Maastricht) geen problemen aan de infrastructuur bestonden, kon het goederenvervoer tussen Luik en Maastricht woensdag weer opgestart worden.

Passagiersvervoer start zaterdag terug op

In tegenstelling tot het goederenvervoer, blijven passagierstreinen voorlopig stilstaan op dit traject. Voor de heropstart van het reizigersverkeer is het nog wachten tot zaterdagochtend, laat Infrabel woordvoerder Thomas Baeken weten. “Dat is een keuze van onze collega’s van de NMBS. Zij moeten zich nog wat organiseren met hun rollend materieel.”

Montzenroute vorige week hersteld

Met het herstel van de lijn Luik-Maastricht is de oostwaartse ontsluiting van Luik voor een groot deel hersteld. Vorige week werd ook de Montzenroute, die de Vlaamse zeehavens aan het Duitse achterland verbindt, weer operationeel nadat ook de wateroverlast ook hier het spoorvervoer was gestremd door wateroverlast. De Montzenroute wordt ook gebruik om goederen tussen Luik en Duitsland en Oost-Europa te vervoeren.

De herstelwerkzaamheden aan het Waalse spoor gaan ook de komende weken door. Infrabel hoopt de meeste de meeste spoorlijnen tegen 9 augustus weer operationeel te hebben. Een uitzondering is de zwaar getroffen lijn Pepinster en Luik waar een spoorwegbrug verzakte. Daar zouden de herstelwerkzaamheden tot 30 augustus duren.

Onderstaande kaart geeft een overzicht van de huidige planning.

Tientallen miljoenen euro’s schade

De schade aan het Waalse spoor loopt in de miljoenen. De spoorinfrastructuurbeheerder schatte het herstel eerder deze week tussen de 30 en 50 miljoen euro. In Duitsland, waar het spoor eveneens gehavend uit de watersnood tevoorschijn kwam, loopt dat zelfs in de honderden miljoenen euro’s.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal