Lineas-HLR-77-rangeerlocomotief

Heropening spoorlijn Noord-Frankrijk biedt alternatief voor Noordzee-Middellandse Zeecorridor

De Artère Nord Est, een spoorverbinding in Noord-Frankrijk is weer operationeel. De verbinding is onderdeel van de Noordzee-Middellandse Zeecorridor in Frankrijk, maar biedt ook alternatieven voor Belgisch spoorvervoer tussen de Vlaamse zeehavens en de Middelandse zee.

Sinds de overstromingen twee weken geleden grote stukken van het Waalse spoornetwerk beschadigden, is de Noordzee-Middellandse Zeecorridor door België gestremd. De lijn geldt als een belangrijke spoorgoederencorridor die de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent verbindt met het zuiden van Europa. Volgens de huidige planning van Infrabel ligt de hoofdroute tot 9 augustus uit de roulatie.

Alternatief voor Noordzee-Middellandse Zeecorridor door België

Sinds maandag is er een alternatief voor het goederenvervoer tussen Noord en Zuid-Europa ontstaan, door de heropening van de lijn Artère Nord Est. Dat is de spoorweg in Noord-Frankrijk, die loopt van Lille naar Charleville, Thionville en Metz waar ook het Belgische tracé van de Noordzee-Middellandse Zeecorridor aansluiting vindt.

Noordzee-Middellandse Zeecorridor verbindt de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent met het zuiden van Europa.

Noord-Franse lijn vanaf juni onderbroken na ongeval

“Deze lijn was sinds begin juni beschadigd en buiten gebruik na een ongeval aan de overweg in Hirson waar een trein en een vrachtwagen bij betrokken waren”, vertelt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit die aangeeft dat de Franse route als alternatief dient voor trafiek uit België naar het zuiden van Europa.

“Doordat de schade aan de overweg nog niet volledig hersteld is, is vrachtvervoer tot 15 augustus enkel in de nacht mogelijk”, voegt hij nog toe.

“Beter alternatief dan lange omweg via Parijs”

Het alternatief Artère Nord Est is volgens hem beter dan de omleiding van Parijs die de spoorweginfrastructuurbeheerder ook onderzoekt. “Om vanuit de Vlaamse havens naar Frankrijk en Italië te gaan kan je eventueel ook via Kortrijk (vanuit Zeebrugge en Gent) of via Gent (vanuit Antwerpen) naar Moeskroen om daar de Franse grens over te steken naar Lille en door te gaan naar Parijs.” Vanuit Parijs kan verder gereisd worden naar Zwiterland en Zuid-Europa.

Infrabel had eerde al aangegeven dat dit een lange omleidingsroute is en zeker geen eenvoudig alternatief. “Treinbestuurders hebben lijnkennis nodig, soms zijn er capaciteitsbeperkingen, soms zijn er tonnagebeperkingen en soms heb je dubbele tractie nodig. Niet evident dus voor de spooroperatoren en bedrijven”, klinkt het.

Heropening Artère Nord Est biedt ook Lineas wat lucht

Voor Lineas, veruit de grootste spoorvervoerder in België, haalt de heropening van de lijn in Noord-Frankrijk alvast wat druk van de ketel. De operaties van het spoorbedrijf zijn erg geraakt door het sluiten van de Noordzee-Middellandse Zeecorridor. “Wat betreft de Artère Nord Est, dit zal helpen gezien hierdoor de productie op de Sibelit corridor gedeeltelijk kan hernomen worden”, aldus Lineas-woordvoerder Raph de Visser

Lineas zegt eveneens andere afwijkroutes te gebruiken, maar benadrukt de beperkingen hiervan. “We blijven ook capaciteit maximaliseren op de alternatieve route via Tergnier en Chalons-en-Champagne maar ook hier gelden er capaciteitsrestricties”, besluit De Visser.

Lees ook: 

Auteur: Jerom Rozendaal