FR NL

Herstel van aantal Waalse spoorverbindingen loopt vertraging op

Een aantal Waalse spoorlijnen zullen later heropend worden dan gepland. Infrabel laat weten dat aanvullende schade door stortbuien vorige weekend de boosdoener is. Op de L161-lijn tussen Gembloers en Ottignies is spoorvervoer pas vanaf 30 augustus mogelijk, in plaats van 9 augustus. Op andere trajecten verloopt het herstel wel soepel en kunnen maandag weer treinen rijden. 

De vertraging van de herstelwerkzaamheden aan het de lijn Gembloers en Ottignies is een ernstige streep door de rekening van gebruikers van de Noordzee-Middellandse Zeecorridor, de belangrijke spoorgoederencorridor die de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent verbindt met het zuiden van Europa.

Aanvullende schade na nieuwe regenval

Spooninfrastructuurbeheerder Infrabel laat weten dat het noodweer van vorige weekend de herstelwerkzaamheden aan dit traject vertraagd hebben, zodat de geplande heropening van 9 augustus verschoven is naar 30 augustus.

Ook de heropening van de spoorlijn tussen Dinant en Namen vertraagd door bijkomende schade door het noodweer dat Dinant vorig weekend trof. Eerder melde Infrabel nog dat de extreme regenval daar geen invloed had op de planning.

Heropening andere lijnen volgens planning

Reparaties en herstellingen aan tal van andere Waalse spoorwegen verlopen wel volgens planning, waardoor komende maandag een aantal lijnen zullen heropstarten. Het gaat dan om de verbindingen Auvelais-Gembloux, Luik-Bomal en Luik-Trois-Ponts. Op het traject Rochefort-Jemelle en Poix-Saint-Hubert zal maandag, een week vroeger dan verwacht, weer spoorverkeer mogelijk zijn.

Ook op de lijn Ottignies en Sint-Joris-Weert verlopen de herstelwerkzaamheden sneller dan verwacht. Alhoewel de heropening aanvankelijk voorzien was voor 2 augustus, werd deze eerde deze week verschoven naar 9 augustus. Regenval van vorig weekend hadden verzakkingen van taluds veroorzaakt. Deze heropening vindt dus toch plaats op 2 augustus, zij het gedeeltelijk. Het treinverkeer zal vanaf Waver over één spoor rijden.

Volledig herstel tegen 30 augustus

De herstelwerkzaamheden aan het Waalse spoor zijn nodig omdat hevige regenval en overstromingen twee weken geleden een groot deel van het spoornetwerk beschadigd hebben. Infrabel schat de schade op tientallen miljoenen euro’s en zo’n 1250 spoorwerkers werken koortsachtig om treinverkeer weer mogelijk te maken.

Infrabel verwacht op 30 augustus de laatste lijnen te kunnen heropenen, waaronder ook de verbinding tussen Chênée en Pepinster en tussen Pepinster en Spa.

Goederenvervoer

Ondanks de vertraging van de heropstart van de strategische L161 betekent de voorzetting van het treinverkeer op een aantal trajecten op maandag wel een lichte verbetering voor het goederenvervoer over de Noordzee-Middellandse Zeecorridor met iets meer mogelijkheden.

Kaart met goederencorridors op het Belgische spoornet

De heropening van spoorlijn 162 tussen Rochefort-Jemelle en Poix-Saint-Hubert is hierbij een goede zaak aangezien het treinverkeer nog onderbroken is op lijn 154 tussen Dinant en Beauraing. Ook de gedeeltelijke heropening van het Sint-Joris-Weert biedt soelaas.

Goederenvervoer naar Athus ligt stil

Wel blijft de situatie moeilijk op de corridor NSM: de as Athus-Meuse (Lijn 154 + Lijn 166). Deze lijn, een belangrijke vervoersader naar Luxemburg en verder, is minstens gesloten tot 16 augustus.

Dit heeft bijvoorbeeld een impact op de trafiek van Antwerpen. Hier vertrekken wekelijks 12 round trips naar de Railterminal Athus (TCA). Deze trafiek ligt op het moment helemaal stil, vertelde Nils van Vliet, CEO van Railport Antwerpen aan RailTech.

Planning heropening spoorlijnen in Wallonië

Voor een schematische overzicht van de geplande heropening van Waalse spoorverbindingen, zie onderstaande kaart:

Infrabel - planning herstelwerkzaamheden aan het Waalse spoor

Lees ook: 

Auteur: Jerom Rozendaal