FR NL
Lineas-HLR-77-rangeerlocomotief

Spoorgoederenvervoerders krijgen korting op gebruikersvergoeding

Spoorgoederenvervoerders krijgen voortaan een korting op de gebruikersvergoeding die ze aan Infrabel moeten betalen om op het Belgische spoor te kunnen rijden. Tegelijkertijd stopt het subsidiesysteem voor verspreid en gecombineerd vervoer. Lineas zegt in een reactie dat de wijziging ervoor zorgt dat het totale pakket aan steunmaatregelen voor de vrachtvervoerders erop achteruit gaat.

Spoorgoederenvervoerders vanaf volgend jaar een korting van maximaal 1,20 euro per kilometer krijgen op de rijpadvergoeding die zij aan Infrabel betalen. Zakenkrant De Tijd meldt dat de federale regering hiertoe een voorstel van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet heeft goedgekeurd. De maatregel zou er toe moeten leiden dat het vrachtvervoer beter kan concurreren met het wegvervoer.

Van de korting op de rijpadvergoeding profiteert elke spoorgoederenvervoerder zonder dat extra papierwerk nodig is. Om de korting mogelijk te maken wordt Infrabel door de overheid vergoed met 13,2 miljoen euro. De nieuwe regeling, die in 2022 ingaat, geldt voor drie jaar.

Afschaffing van subsidieregeling

Spoorvervoerders hebben hun vraagtekens bij deze redenering. De korting komt namelijk in plaats van een subsidie die spoorvrachtbedrijven tot nu toe kregen voor het uitvoeren van verspreid en gecombineerd vervoer. Volgens het kabinet van Gilkinet leidde dit niet tot meer vervoer per spoor en had Europa bezwaren geuit omdat het systeem mogelijk marktverstorend zou werken.

Lineas reageert tegen RailTech verbaast over de nieuwe plannen. “We hebben een duidelijk voorstel gemaakt in de Rail Roadmap 2030 die we in september voorstelden samen met een hele brede transportcoalitie, en waar de heer Gilkinet zelf ook aanwezig was. Maar deze wordt nu niet gevolgd. De vraag was duidelijk: meer middelen voor het spoor, niet minder. We begrijpen niet waarom dit niet gevolgd wordt”, aldus woordvoerder Raphaël De Visser.

Er  is juist een verruiming van de subsidieregeling nodig

“De rijpadkostreductie is een goede zaak”, vervolgt de Lineas-woordvoerder. “Maar het is niet het juiste mechanisme voor ee, modal shift omdat het geen onderscheid maakt tussen trafieken die ondersteuning nodig hebben om rendabel te zijn ( verspreid vervoer) en andere trafieken dit al rendabel zijn. Het mag niet in de plaats komen van steun voor verspreid vervoer. Er is een verhoging van 15 miljoen naar 30 miljoen nodig voor verspreid vervoer, geen afschaffing ervan.

De nieuwe regeling heeft volgens Lineas tot gevolg dat het pakket aan steunmaatregelen erop achteruit gaat waarbij de ene maatregel wordt vervangen door een andere. “Dit terwijl de maatregelen in landen als Italië, Frankijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland enorm worden opgetrokken. Het verschil met België wordt steeds groter: van 2 keer tot wel 10 keer meer.”

Geen goede zaak voor modal shift

De Visser geeft aan de komende weken in conclaaf te blijven met de regering over bijkomende maatregelen. “Maar het risico is reëel dat we ons verspreid vervoer moeten herzien, qua prijs en/of qua aanbod. Dit is geen goede zaak voor onze klanten en modal shift maar als privébedrijf gaan we niet anders kunnen.”

Lees ook: Sector bundelt krachten voor verdubbeling spoorvracht

Auteur: Jerom Rozendaal