FR NL
Pakistan Railways Locomotive

Spoorgoederentransport tussen Islamabad en Istanbul hervat

Een spoorgoederendienst die voorheen Islamabad, Teheran en Istanbul met elkaar verbond, is eind vorig jaar opnieuw opgestart. Tien jaar geleden mislukte een poging om deze verbinding over 6.500 kilometer van de grond te krijgen. De ISI-trein vertrok op 21 december 2021 na een plechtigheid uit Islamabad verzonden en kwam op op 3 januari aan in Ankara om vervolgens door te rijden naar Istanbul.

De Organisatie voor Economische Samenwerking (OESO) coördineerde een eerste poging om de lijn tussen de drie steden in westelijke richting op te starten in 2009 en een tweede poging om een trein in oostelijke richting in 2010. Het project werd in 2011 stopgezet nadat acht treinstellen in westelijke richting en zes in oostelijke richting waren gereden.

De verbinding van Islamabad met Teheran en Istanbul biedt vooral exportmogelijkheden voor Pakistan, terwijl Iran anderzijds een belangrijk overslag- en doorvoerknooppunt kan worden. Turkije zou anderzijds zijn rol als brug tussen Azië en Europa verder kunnen ontwikkelen.

Multimodaal vervoer biedt mogelijkheden

Expediteurs Maxtel Logistics en Haroon Brothers maakten meteen gebruik van de dienst, waarbij de eerste trein goederen vervoerde waaronder Himalayazout en de tweede trein (die op 28 december) met speksteen. In eerste instantie wordt gebruikgemaakt van conventionele wagons, maar ook intermodale operaties zijn gepland. Er is een spoorbreuk tussen de Pakistaanse spoorbreedte van 1 676 mm en de Iraanse spoorbreedte van 1 435 mm.

Een studie heeft uitgewezen dat multimodaal vervoer mogelijkheden zou kunnen bieden om goederen van en naar plaatsen zonder spoorverbindingen te vervoeren. Verwacht wordt dat de reistijd ongeveer 10 dagen bedraagt, vergeleken met ongeveer 35 dagen over zee. De Iraanse ambassadeur in Turkije, Mohammad Farazmand, zei dat er voor de nabije toekomst ook een passagiersdienst gepland is.

Lees ook:

Reportage: Antwerpse spoorterminal ziet containers opstapelen

Auteur: Jos Sterk