FR NL
Haven Zeebrugge

Zeebrugge en Gent zijn toegevoegd aan Noordzee-Oostzeecorridor

De Noordzee-Oostzeecorridor breidt uit met 3 nieuwe bestemmingen, met als doel de connectiviteit te verbeteren en de corridor nog concurrerender te maken. De havens van Zeebrugge en Gent in België, de haven van Terneuzen in Nederland en Medyka, de enige landinwaartse bestemming, in Polen zijn de nieuwkomers die stuk voor stuk veel te bieden hebben voor het goederentransport per spoor.

De nieuwe bestemmingen zijn sinds 10 januari 2022 actief in de corridor. Medyka, Zeebrugge en Gent worden hoofdlijnen in de corridor, terwijl Terneuzen als verbindingslijn gaat fungeren. Het is belangrijk om te vermelden dat Gent in België en Terneuzen in Nederland met elkaar verbonden zijn via het kanaal Gent-Terneuzen, ook wel Zeekanaal genoemd, dat de zogenaamde Noordzeehaven omvat.

Naast de bestaande tien havens die tot de corridor behoren, zijn de havens van Zeebrugge en de Noordzee cruciale spelers in het goederenvervoer per spoor die waarde zullen toevoegen en nieuwe zakelijke kansen zullen bieden. Hun toevoeging is van strategisch belang voor de bedrijven die hun goederen veilig en efficiënt willen vervoeren en draagt ​​bij aan de modal shift naar het spoor. Betrouwbare goederenvervoer per spoor, toegankelijk voor iedereen, is gunstig voor zowel het milieu als voor de economie”, zo stelde de RFC NS-B in een mededeling.

Duidelijke focus op goederenvervoer per spoor

De haven van Zeebrugge heeft een duidelijke focus op het goederenvervoer per spoor, dat ongeveer 15 procent van het totale goederenvervoer in beslag neemt. Het heeft meerdere spoorgoederenverbindingen, bijvoorbeeld met Frankrijk, Italië, Spanje en Polen. Bovendien fuseerde het vorig jaar tot één havenbedrijf met de haven van Antwerpen, met als doel om de grootste containerhaven van Europa te worden. Wat veel mogelijkheden biedt voor de betrokken partijen.

Anderzijds heeft de Noordzeehaven (Gent-Terneuzen) eveneens een interessant potentieel. De Europese Commissie had sinds februari 2021 aangekondigd dat ze de Kanaalzone Gent-Terneuzen wilde opnemen in de RFC Noordzee-Oostzee. De Noordzeehaven, die al tot de RFC’s Rijn-Alpen en Noordzee-Middellandse Zee behoort, houdt het spoorvervoer hoog op de agenda. Jaarlijks komt 7 tot 8 miljoen ton lading de haven binnen of verlaat deze per spoor. Dat is 10 procent van al het goederenvervoer tussen de haven en het achterland, een relatief hoog aandeel in vergelijking met andere havens in West-Europa. Wekelijks komen en gaan er meer dan 300 treinen.

Auteur: Jos Sterk