FR NL

Nederlands ministerie komt Waalhaven in Rotterdam financieel ter hulp

Het Nederlands ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft toegezegd financiële steun te verlenen voor een permanente blusinstallatie op Waalhaven Zuid, het rangeerterrein in de Rotterdamse haven. Momenteel is een tijdelijke oplossing voorzien, maar er is beloofd dat er tegen 1 januari 2023 een permanente oplossing zal zijn. De financiële steun moet ervoor zorgen dat de deadline wordt gehaald.

ProRail liet eerder aan de gemeente Rotterdam weten dat het voor de realisatie van permanente blusvoorzieningen op Waalhaven-Zuid 63 miljoen euro tekort kwam, terwijl voor het project maar 20 miljoen euro was gereserveerd.

Niet het hele tekort wordt aangezuiverd

Een woordvoerder van ProRail meldde dat de spoorbeheerder en het ministerie hun uiterste best hebben gedaan om een oplossing voor het probleem te vinden. Een woordvoerder van het ministerie gaf aan dat dit niet betekent dat het de ontbrekende 43 miljoen euro in zijn geheel zal ophoesten.

“De gemeente Rotterdam heeft laten weten dat er inderdaad een tekort is van 43 miljoen, maar dit is nog geen definitieve raming. We hebben nu afgesproken dat de aannemer de werkzaamheden voortzet binnen de budgetten van ProRail, zodat het emplacement per 1 januari 2023 aan de veiligheidseisen kan voldoen. Het volledige tekort moet nog in kaart gebracht worden.” Het ministerie, ProRail en de gemeente Rotterdam onderhandelen momenteel over zowel de financiering als over de haalbaarheid van de looptijd.

Nieuwe veiligheidsvoorschriften

Op 1 januari 2023 moeten de vijf vrachtemplacementen in de Rotterdamse haven voldoen aan de nieuwe veiligheidsvoorschriften. Dit is nodig om te kunnen blijven werken met gevaarlijke stoffen. Concreet komt dit neer op het aanleggen van noodwegen en blusleidingen, zodat alle vijf emplacementen blijven voldoen aan de vergunningseisen van de gemeente Rotterdam. ProRail heeft tot 1 januari 2023 een ontheffing gekregen dit vanwege de inzet van een tijdelijke blustrein.

Om veiligheidsredenen wil de gemeente Rotterdam de vergunning voor de tijdelijke blustrein op Waalhaven Zuid niet verlengen.

Politieke druk

Ook de politiek voerde de druk op om de blusvoorzieningen zo snel mogelijk aan de veiligheidseisen te laten voldoen.

VVD-Kamerlid Fahid Minhas vindt dat ProRail, gezien de resultaten van het onafhankelijk onderzoek van bureau Crisislab, al minimaal anderhalf jaar geleden in actie had moeten komen om de blusvoorzieningen in orde te krijgen. Ook gaf hij aan dat alles in het werk moet worden gesteld om de streefdatum van 1 januari 2023 te halen.

Belangrijke stap voorwaarts

Hans-Willem Vroon, directeur belangenbehartiging bij RailGood, is van mening dat de financiële afspraken die nu tussen het ministerie en ProRail zijn gemaakt, een belangrijke stap voorwaarts betekenen om de crisis rond Waalhaven-Zuid op te lossen. Deze laatste is een cruciaal emplacement in Europa’s grootste haven en zijn (petro)chemische cluster van wereldklasse”.

“1 januari 2023 is van cruciaal belang voor het goederenvervoer per spoor. De betrokken bedrijven hebben zich jarenlang laten misleiden door de vertraging opgelopen in de vernieuwing van de spoorinfrastructuur waar ProRail onder toezicht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat verantwoordelijk voor is. Klanten van spoorgoederenvervoer moeten op ons kunnen rekenen en dit op basis van een concurrerend product”, benadrukte Vroon.

Auteur: Jos Sterk