FR NL

Nieuwe spoorlijn voor goederenvervoer in de haven van La Coruña klaar voor gebruik

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/15/new-rail-freight-line-at-the-port-of-la-coruna-ready-to-take-off/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

In de Spaanse haven van La Coruña is men klaar voor nieuwe infrastructuurwerken. Een spoorlijn die de belangrijkste haven verbindt met de buitenhaven van de stad, Punta Langosteira, zal de kwaliteit van het goederenvervoer per spoor verbeteren en een positieve invloed hebben op de toeleveringsketens in Galicië en bij uitbreiding in heel Spanje, zo zei de Spaanse minister van Transport en Mobiliteit Raquel Sánchez.

De overeenkomst voor de aanleg van de spoorlijn tussen de havens van La Coruña en Punta Langosteira werd bijna een maand geleden ondertekend door het Spaanse ministerie van Transport, Adif, de Spaanse infrastructuurbeheerder, Puertos del Estado, het staatsbedrijf dat de Spaanse havens beheert en de havenautoriteit van La Coruña.

De financiering van de werken zal voor ongeveer 157 miljoen euro worden gedragen door het Recovery and Resilience Mechanism van de Europese Unie. Adif zal de aanbesteding en uitvoering van de werken op zich nemen. Na de voltooiing van de lijn wordt de havenautoriteit van La Coruña zowel eigenaar als verantwoordelijk voor het beheer ervan, meldde de Spaanse website Via Libre.

Bijna uitsluitend ondergronds

Het nieuwe tracé krijgt een totale lengte van 6,7 kilometer, waarvan 5,3 kilometer door een tunnel. De spoorlijn is ontworpen als enkelspoor zonder elektrificatie, met gebruikmaking van de Iberische spoorbreedte (1668 mm). De plannen voorzien echter in de aanpassing van de lijn aan het normaalspoor en volledige elektrificatie in een later stadium.

Auteur: Jos Sterk