FR NL

Oekraïne rekent op het spoor om exportcapaciteit naar EU te vergroten

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/15/ukraine-counts-on-rail-to-increase-export-capacity-to-eu/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

Ukrainian Railways wil de capaciteit van de grensovergangen met EU-landen verdubbelen, om zo haar exportcapaciteit te behouden. Rusland blokkeert de belangrijkste zeehavens van Oekraïne en beperkt zo de mogelijkheden van het land om voornamelijk landbouwproducten naar Europa te exporteren.

Het goederenvervoer per spoor zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het voortzetten van deze export, meent de Oekraïense spoorwegonderneming.

Oprichting van werkgroepen

Het bedrijf heeft per grensovergang een werkgroep opgericht met medewerkers die maatregelen moeten ontwikkelen en uitvoeren om het verkeer via deze punten te vergemakkelijken. Het is ook in onderhandeling met naburige spoorwegmaatschappijen om het verkeer uit te breiden en de douaneprocedures te versnellen.

60 miljoen ton graan per jaar

Volgens de Ukrainian Railways wordt jaarlijks in totaal ongeveer 60 miljoen ton graan geëxporteerd vanuit Oekraïne, waarvan 95 procent via de zeehavens. Op de dag van de Russische invasie van het land, werd de haven van Odessa door de regering gesloten. Volgens het bedrijf zijn nu alleen nog de havens van Izmail en Reni bechikbaar voor overslag van vracht voor export. Daarnaast kunnen er slechts kleine hoeveelheden lading worden overgeslagen.

De spoorwegorganisatie zegt dat er in de eerste elf dagen van maart in totaal ongeveer 100.000 ton graan is overgeslagen in het land. Dat is 87 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In februari steeg de hoeveelheid geëxporteerd graan met 37,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor meer dan een kwart van de wereldwijde tarwe-export. Nu de havens in Oekraïne grotendeels gesloten zijn vanwege de aanhoudende gevechten, is de logistiek van het land compleet in de war gebracht. Boeren vinden het ook moeilijk om het land op te raken om nieuwe gewassen te zaaien. Hierdoor ontstaan ​​tekorten en stijgen de tarweprijzen.

Auteur: Jos Sterk