FR NL

Europe’s Rail laat al meteen van zich horen

https://www.railtech.be/fr/infrastructure/2022/03/17/premiers-appel-publie-sous-legide-de-europes-rail/

De doelstelling van de Europese Green Deal is, zoals we inmiddels weten, het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050. Het Fit for 55-pakket bepaalt middellangetermijndoelstellingen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. In dat kader werd eind februari de opvolger van Shift to Rail, Europe’s Rail, gepresenteerd.

Europe’s Rail is een nieuw Europees partnerschap voor spooronderzoek en -innovatie, opgericht in het kader van het Horizon Europe-programma (2020-2027). De visie van Europe’s Rail is om, via een geïntegreerde systeembenadering, een flexibel, multimodaal en betrouwbaar geïntegreerd Europees spoorwegnetwerk met hoge capaciteit aan te bieden door belemmeringen voor interoperabiliteit weg te nemen en door oplossingen te bieden voor volledige integratie voor Europese reizigers en voor vrachtvervoer.

Ondersteunen van de Single European Railway Area (SERA)

Dit partnership heeft tot doel het onderzoek en de ontwikkeling van innovatieve technologieën en operationele oplossingen te versnellen. Dit zal de verwezenlijking ondersteunen van een beleid en doelstellingen van de Europese Unie die relevant zijn voor de spoorwegsector, evenals voor het concurrentievermogen van de spoorwegsector en voor de Europese spoorwegindustrie. Op deze manier zal Europe’s Rail de implementatie versnellen van de geïntegreerde, interoperabele en gestandaardiseerde technologische innovaties die nodig zijn om deze Single European Railway Area (SERA) te ondersteunen.

Komende vijf jaar zijn cruciaal

“We willen een open en inclusieve agenda bevorderen, waarin de onderzoeksgemeenschap, het MKB, de operatoren, de infrastructuurbeheerders en de leveranciers elkaar kunnen vinden. De oproep is bedoeld om kandidaten uit de onderzoeks- en innovatiewaardeketen aan te trekken, met inachtneming van strikte wettelijke vereisten om de geïnvesteerde middelen te benutten. De komende vijf jaar zullen cruciaal zijn om grootschalige voorstellen voor sleuteloplossingen te realiseren, met het oog op de implementatie ervan.”

Dit zei Carlo Borghini, uitvoerend directeur van de European Railway Joint Undertaking, in de marge van de publicatie van de eerste oproep voor onderzoeks- en innovatieactiviteiten voor de Europese spoorwegen 2022-1 in het kader van het European Rail-programma 2022-2024, dat voorziet in projecten ter waarde van 390 miljoen euro en een financiering van 234 miljoen euro.

Het implementeren van innovatieve operationele en technologische oplossingen

De oproep bouwt voort op de resultaten van het Shift2Rail-programma en heeft tot doel innovatieve operationele en technologische oplossingen te implementeren op het gebied van Europees spoornetbeheer, automatisering en digitalisering van spoorexploitatie, duurzame systemen en van veerkrachtig spoorgoederenvervoer met het oog op netwerkcapillariteit .

Deze projecten zullen ook gericht zijn op het versnellen van de bijdrage van de spoorsector aan het behalen van de doelstellingen van de Europese Green Deal, de Strategie voor Duurzame en Slimme Mobiliteit en het Fit for 55-pakket, in het kader van herstel van de effecten van de pandemie.

Rekenen op de deelname van verschillende Europese consortia

De vorige week gelanceerde oproep zal projecten financieren die de digitalisering en automatisering in de spoorwegsector bevorderen en de milieuprestaties verder verbeteren, in overeenstemming met de doelstellingen van de EU-Green Deal-strategie en de voor duurzame en intelligente mobiliteit.

“Ik reken op de deelname van verschillende Europese consortia om ons te helpen de spoorwegen efficiënter en concurrerender te maken”, zegt Carlo Borghini enthousiast.

Auteur: Jos Sterk