FR NL

Port of Antwerp wordt verbonden met Zwitserland via Athus terminal

https://www.railfreight.com/intermodal/2022/03/25/port-of-antwerp-connects-with-switzerland-through-athus-terminal/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-12

Een nieuwe intermodale verbinding zit in de pijplijn om de Belgische haven van Antwerpen te verbinden met de Birsterminal in de Rijnhaven Birsfelden, Zwitserland. Deze intermodale route loopt via Terminal Container Athus in het zuiden van België.

Terminal Container Althus maakt al deel uit van het spoorgoederennetwerk van Antwerpen en Zeebrugge. Het is een kruispunt voor maritiem georiënteerde containers afkomstig van de twee Belgische havens en de Nederlandse haven van Rotterdam, dit met het oog op hun distributie naar de bredere regio Saarland-Lotharingen-Luxemburg.

Wat betreft Birsterminal: dit is een trimodaal logistiek platform met een oppervlakte van 90.000 m2 in de Zwitserse Rijnhavens. Birsterminal situeert zich meer concreet in Bazel op de linkeroever van de Rijn.

Wekelijks vertrek van treinen

Als onderdeel van het spoornetwerk van Antwerpen en Zeebrugge heeft Terminal Container Althus al frequente verbindingen met deze havens. Concreet gebeurt de verbinding via 12 treinen die elke week vertrekken.

De koppeling tussen Birsterminal en Althus maakt in dit geval het verschil, want het betreft een nieuwe toevoeging aan het netwerk. Onder de naam Tango Rail Line zal de dienst wekelijks een retourrit verzorgen tussen Althus en Birsfelden, met de nadruk op containers en maritieme lading. De dienst wordt eind maart opgestart.

Auteur: Jos Sterk