FR NL

Zwitserland hervormt de markt voor goederenvervoer per spoor

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/04/switzerland-off-to-another-rail-freight-market-reform/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-14

“De afgelopen jaren hebben aangetoond dat het goederenvervoer per spoor in Zwitserland financieel nauwelijks zelfstandig kan werken”, zo stelt de Zwitserse Bondsraad. “Daarom is er dringend behoefte aan verdere hervormingen, op de eerste plaats wat betreft het transport van enkele wagons”. De Raad heeft het Federaal Ministerie van Leefmilieu, Transport, Energie en Communicatie (DETEC) opdracht gegeven om enkele concrete voorstellen te doen om dit probleem aan te pakken.

DETEC zal haar studie in de herfst van dit jaar afronden. De twee pijlers er van zijn de financiële levensvatbaarheid van het vervoer van enkele wagons en het stimuleren van het zelfbedruipend worden van het goederenvervoer per spoor door meer bedrijven te stimuleren om er gebruik van te maken.

Goederenvervoer per spoor met zelfbedruipend zijn

“Het goederenvervoer per spoor in Zwitserland moet volgens de wet zelfbedruipend zijn”, verklaarde de Zwitserse Bondsraad. “De centrale vraag is of en hoe het huidige niet-kostendekkende verkeer gepositioneerd moet worden om te blijven bijdragen aan zowel de leveringszekerheid als het behalen van de klimaatdoelstellingen”, zo luidde het nog. Dit is de belangrijkste uitdaging waarmee DETEC te maken krijgt bij het ontwikkelen van ideeën om het spoorgoederenvervoer financieel onafhankelijker te maken.

Een vrij complexe zaak

De Federale Raad benadrukte dat het vervoer van enkele wagons een vrij complexe zaak is, aangezien het niet eenvoudig is om economische onafhankelijkheid te behouden bij het bundelen van enkele wagonladingen. De primaire taak van DETEC zal dan ook zijn om manieren te vinden om het vervoer van enkele wagons te moderniseren, aangepast aan de vraag vanuit de industrie. Bedoeling is om die manier aantrekkelijker te worden voor de klanten”. Deze opdracht zal waarschijnlijk in de beginfase uitgebreide financiële steun van de federale overheid voor het vervoer van enkele wagons vereisen.

Bovendien vroeg de Federale Raad om de Zwitserse markt voor goederenvervoer per spoor verder te ontwikkelen in de richting van vrije concurrentie. Als gevolg hiervan moet het spoorvervoer verder worden gestimuleerd om uiteindelijk zelfbedruipend te worden. DETEC zal moeten kijken hoe ze meer verkeer naar het spoor kan trekken door bijvoorbeeld verladers te helpen om over te stappen van enkele wagonladingen naar bloktreintransport. Een manier om dit te doen is via subsidies.

Auteur: Jos Sterk