FR NL

Investeringen in goederenvervoer per spoor in de havens van Gdynia en Gdańsk aantrekkelijker

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/12/investments-make-rail-in-ports-of-gdynia-and-gdansk-more-attractive/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-15

De verbeteringen in de bereikbaarheid per spoor van de havens van Gdynia en Gdańsk beginnen stilaan vaste vorm te krijgen. De werken aan de spoorinfrastructuur van Gdańsk zijn grotendeels voltooid, terwijl ze in Gdynia zowat halverwege zijn. De twee Poolse havens zullen profiteren van de gemoderniseerde infrastructuur, onder andere omdat transport met langere en zwaardere treinen mogelijk wordt, zei Arnold Bresch, lid van de raad van bestuur van PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Deze investeringen in spoorweginfrastructuur in Gdynia en Gdańsk worden gedaan door de Poolse infrastructuurbeheerder PKP Polskie Linie Kolejowe SA en voor 40 procent meegefinancierd door de Connecting Europe Facility (CEF) EU-fondsen. Het project heeft tot doel de spoorverbinding tussen de twee havens en de rest van het spoorwegnet te verbeteren. De totale waarde van het project bedraagt ongeveer 558 miljoen euro (2,6 miljard PLN).

72 kilometer aan nieuwe spoorlijnen

In de haven van Gdańsk, waar de bouwwerken bijna afgerond zijn, werd 72 kilometer aan nieuwe spoorlijnen aangelegd die de connectiviteit tussen de terminals in het grotere stedelijke gebied Gdańsk-Gdynia en de haventerminals verbeteren.

“De verbetering van de spoortoegang tot de haven van Gdańsk omvat ook de modernisering van 13 spoorwegovergangen en de reconstructie van een aantal technische constructies. Het betreft meer bepaald 3 bruggen, 2 viaducten en 18 duikers”, zei infrastructuurbeheerder PLK.

70 kilometer aan nieuwe spoorlijnen + twee nieuwe spoorviaducten

In Gdynia zullen de werken in de tweede helft van 2023 klaar zijn. Tot dusver werd 70 kilometer aan nieuwe spoorlijnen aangelegd. Nu gaat de volgende fase in met stabilisatiewerken voor het substraat van de lijnen en de installatie van bovengrondse lijnen. PLK liet weten dat twee nieuwe spoorviaducten worden gebouwd om de toegang tot de haven te vergemakkelijken. De eerste zal vier tracks hebben, terwijl de tweede en langere één track”.

Meer transport over het spoor

Wat betekenen deze investeringen in de praktijk? “Dankzij dit project zal het aantal ladingen dat over het spoor wordt vervoerd toenemen in vergelijking met het aantal ladingen dat over de weg wordt vervoerd”, aldus Jacek Sadaj, voorzitter van de havenautoriteit van Gdynia. Polen. “Langere en zwaardere treinen, zelfs 750 meter lang, kunnen naar de nieuw aangelegde spoorkades rijden en dus meer goederen vervoeren”, zegt Arnold Bresch, lid van de raad van bestuur van PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Nog meer projecten in de regio

“Dankzij de modernisering en de aanleg van spoorwegovergangen zullen de havens nieuwe klanten kunnen aantrekken en de overslag verhogen. Dit terwijl nu al records worden gebroken”, zegt Dariusz Drelich, gouverneur van de regio Pommeren, waar de havens zich bevinden.

Er zijn echter meer infrastructuurprojecten gepland die de spooractiviteiten in de regio versterken. Die hebben weliswaar betrekking op het transport via de weg, maar zijn ook belangrijk voor de spoorwegefficiëntie van Gdynia en Gdańsk.

“De uitbreiding van de ringweg S6 evenals de waterweg door de Wisla Spit zijn een transportframe van kolossaal belang voor de havens. Zonder de ontwikkeling van goede wegen zouden de vooruitzichten niet zo schitterend zijn. Het is erg belangrijk dat investeringen in het spoor de modernisering van wegen begeleiden”, concludeerde hij.

Auteur: Jos Sterk