FR NL

Spoorgoederenvervoer in Rotterdamse haven verstoord door noodonderhoud

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/08/port-of-rotterdam-celebrates-routes-success-industry-has-second-thoughts/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-10

Infrastructuurbeheerder ProRail beperkte het goederenvervoer per spoor op dinsdag 19 april aan het eind van de middag in de haven van Rotterdam, dit vanwege een noodzakelijk onderhoud. De zwaarste verstoring deed zich voor op de opstelsporen van de Maasvlakte. Er moesten noodreparaties worden uitgevoerd aan problematische schakelaars. Het goederenvervoer per spoor ondervond daardoor overlast en er konden uiteindelijk minder treinen rijden.

“ProRail laat regelmatig meettreinen rijden om de staat van het spoor te controleren. Dat geldt ook voor de Rotterdamse havenlinie. Uit de test van dinsdag bleek dat er meerdere schakelaars gerepareerd moesten worden. Na de reparaties is het goederenvervoer per spoor hervat”, aldus ProRail.

Project Infra in orde

ProRail werkt momenteel aan het project Infra in Orde om de spoorinfrastructuur in de Rotterdamse haven, die wegens achterstallig onderhoud te wensen overlaat, te herstellen. Het werk is opgedeeld in drie werkpakketten; elk gespreid over een jaar. In het eerste werkpakket pakte ProRail 29 wissels, 50 overwegen en 10 kilometer spoor aan. In werkpakket 2, dat in 2022 wordt uitgevoerd, volgen nog 28 wissels en 3 overwegen. Werkpakket 3 (dat wordt voltooid in 2023) betreft de reparatie van 35 wissels, 25 overwegen en nog eens 10 kilometer spoor.

Is er te laat ingegrepen?

Naar aanleiding van de spoedreparatie dinsdag liet Hans-Willem Vroon, directeur van belangenorganisatie RailGood, weten dat er niet tijdig is ingegrepen in reactie op het Crisislab-rapport over de staat van de spoorinfrastructuur in de Rotterdamse haven. In dit rapport werd in 2020 geconcludeerd dat het onderhoud aan de spoorinfrastructuur in de Rotterdamse haven al jaren achter de feiten aanloopt. Het rapport identificeerde ook verschillende knelpunten in de spoorweginfrastructuur die werden bestempeld als rode vlaggen en die onmiddellijk moesten worden aangepakt. Naar aanleiding van dit rapport is ProRail het project Infra in Orde gestart.

Vroon had echter ook kritiek op de onderhoudscriteria van ProRail. Hij vertelde dat de infrastructuurbeheerder corrigerende onderhoudsprojecten uitvoert in plaats van aan preventief onderhoud te doen. Hierdoor bereiken de spoorinfrastructuur assets niet hun volledige technische levensduur, waardoor de Rotterdamse haven voor de zoveelste keer niet bereikbaar is per spoor.

Auteur: Jos Sterk