FR NL

Meer vrachtverkeer tussen Rusland en China, nieuwe spoorbrug is bijna operationeel

De Russische en Chinese spoorwegen zijn overeengekomen om het aantal goederentreinen per spoor dat via hun gedeelde grensovergangen rijdt, te verhogen. Het verkeer is in april al toegenomen en de twee partijen streven ernaar om zowel de westwaartse als de oostwaartse volumes nog meer te stimuleren.

De overeenkomst komt op een moment dat de twee landen dicht bij de voltooiing van een belangrijk spoorwegproject zijn. Het betreft meer bepaald de eerste spoorbrug over de rivier Heilongjiang (Amoer in het Russisch). De spoorbrug zal in augustus operationeel zijn en een belangrijke bijdrage leveren aan de gezamenlijke doelstellingen van beide landen.

Onderhandelingen tussen de betrokken partijen

“Als resultaat van onderhandelingen met Chinese Spoorwegen zijn we overeengekomen om de overdracht van treinen via de gedeelde grenspunten geleidelijk aan te vergroten. In april is het verkeer in Zabaikalsk in vergelijking met maart al met 27 procent toegenomen en in Grodekovo met 10 procent. Ook het exportgoederenvervoer naar China via Kazachstan en Mongolië neemt toe”, aldus RZD.

Daarnaast benadrukte RZD dat vracht die per spoor van Rusland naar China wordt vervoerd geleidelijk meer gediversifieerd wordt. Als gevolg hiervan is steenkool niet meer het enige ladingtype dat naar het oosten wordt verplaatst. “Het aantal ingediende aanvragen voor vervoer in oostelijke richting is met bijna 30 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2022 reden ruim 3.500 zware treinen en 1.700 gecombineerde treinen richting het oosten”, aldus RZD.

Tongjiang spoorbrug klaar in augustus

Onder de grensovergangen tussen China en Ruslan die het bilaterale treinverkeer stimuleren,verdient de Tongjiang spoorbrug extra aandacht. Deze spoorbrug is sinds 2016 in aanbouw en werd in 2021 voltooid. Momenteel rijden testtreinen van de Chinese Spoorwegen over de brug, die in augustus volledig operationeel zal zijn. Volgens schattingen zal de brug de treinovergang van Heilongjiang naar Moskou met ongeveer 800 kilometer en 10 uur verkorten.

De brug is gelegd met twee verschillende spoorbreedtes: normaalspoor aan de Chinese kant (1435 mm) en breedspoor (1520 mm) aan de Russische kant. Het verbindt de stad Tongjiang in de provincie Heilongjiang in China en Lienningskoye, de Joodse Autonome Prefectuur van Rusland. De Russische zijde is 328,57 meter lang, terwijl de Chinese zijde 1.886 meter lang is. In totaal is de hele brug 2,2 kilometer lang.

Auteur: Jos Sterk