FR NL

Rail Cargo Group pakt uit met nieuwe verbinding naar Spanje en breidt Benelux-verbindingen uit

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/20/rail-cargo-group-launches-train-to-spain-and-increases-benelux-links/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-16

April is tot dusver een productieve maand geweest voor de in Oostenrijk gevestigde Rail Cargo Group. Met een nieuwe verbinding in de pijplijn tussen Barcelona in Spanje en St. Valentin/Schwertberg in Oostenrijk plus meer wekelijkse verbindingen tussen Linz in Oostenrijk en Antwerpen in België breidde de operator zijn bereik uit over meerdere assen.

RCG voerde in maart de eerste testtreindienst uit tussen Barcelona en St. Valentin/Schwertberg voor wat een nieuwe lijndienst voor voertuigen belooft te worden. Een tweede testtrein vertrekt binnenkort. Wat de verbinding Linz-Antwerpen betreft, zal de frequentie opgetrokken worden tot zes wekelijkse retourdiensten om aan de toegenomen vraag naar vervoer richting Noord-Europa en Scandinavië te voldoen.

Samenwerking met Hödlmayr International

De Barcelona-St. Valentin/Schwertberg route zal in het teken staan van het groene transport. Hiervoor is RCG een samenwerking aangegaan met Hödlmayr International, een specialist in voertuiglogistiek, en SNCF. “Rail Cargo Group is verantwoordelijk voor de exploitatie van de hele route voor Hödlmayr International. Voor het traject tussen Saarbrücken in Duitsland en Barcelona (en vice versa) neemt de Franse spoorwegmaatschappij SNCF het over als vervoerder, samen met haar dochteronderneming Captrain España”, legt het bedrijf uit.

De tweede trein in deze richting vertrekt eind april/begin mei. RCG zegt dat het plan is om één wekelijkse retourrit te organiseren, aantal dat in de toekomst kan oplopen tot drie of vier.

Bijna dagelijks vervoer naar België en Scandinavië

“De groeiende vraag vanuit de sectoren staal, chemie, minerale olie, papier en bouwmaterialen bracht RCG ertoe de frequentie van de verbinding Linz-Antwerpen te verhogen tot zes retourritten per week, zodat nu bijna dagelijks wagonladingen vracht (inclusief gevaarlijke goederen) worden vervoerd tussen Oostenrijk en België”, zo legt RCG uit.

De verhoogde frequentie zal ook gelden voor de verdere verbinding die deze route biedt tussen Duisburg (Rheinkamp) en Malmö in Zweden. Het vrachtaanbod is hetzelfde als op de Antwerpse route met een focus op het vervoer van staal, papier, gevaarlijke goederen en consumptiegoederen. “Ook kunnen goederen op Rheinkamp (op weg naar Scandinavië) aan de trein worden toegevoegd (op weg naar Scandinavië) of op de terugweg naar andere bestemmingen (bijvoorbeeld binnen Duitsland of naar Frankrijk, België of Nederland) worden omgeleid”, aldus nog RCG.

Auteur: Jos Sterk