FR NL

Xi’an start nieuwe trans-Kaspische multimodale dienst, maar krijgt concurrentie

De China-Europe Railway verwelkomt een nieuwe treinverbinding tussen de Xi’an International Dry Port en Mannheim in Duitsland. De nieuwe multimodale dienst ging op 13 april van start. Ze doorkruist het gebied van de Kaspische en de Zwarte Zee en passeert Kazachstan, Azerbeidzjan, Georgië, Roemenië, Hongarije, Slowakije en de Tsjechische Republiek. De Roemeense havenstad Constanta wordt de toegangspoort tot Europa.

De eerste trein, beladen met kleding, sportuitrusting en andere items, vertrok uit Xi’an in westelijke richting. De lading zal worden overgeladen op een veerboot in de Kazachse haven van Aktau aan de Kaspische Zee. Na het oversteken van de Kaspische Zee, zal het transport weer overstappen op het spoor in de haven van Bakoe in Azerbeidzjan en doorreizen naar de Georgische haven van Poti. Vanuit deze Georgische haven aan de Zwarte Zee zal de vracht de veerboot naar de haven van Constanta nemen, om vervolgens via Oost-Europa rechtstreeks naar de bestemming in Mannheim, Duitsland, te sporen.

Middle Corridor koorts

Deze multimodale transportoplossing “spoor-zee-spoor-zee” is een nieuwe poging van Xi’an Dry Port om de huidige marktsituatie aan te pakken. Het is uiteraard geen toeval dat veel bedrijven deze alternatieve oplossing tegelijkertijd onderzoeken. Zo rijdt Gansu Wuwei, in samenwerking met de haven van Poti ook regelmatig goederentreinen op dezelfde multimodale route, met verdere uitbreidingen naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest via spoor of binnenvaart.

Chinese spoorwegmaatschappijen zijn echter niet de enigen die een voorkeur hebben voor de Trans-Kaspische route. Begin maart lanceerde de Nederlandse spoorlogistiek dienstverlener Rail Bridge Cargo een multimodale route tussen Zhengzhou in China en Duisburg-Neuss in Duitsland. De dienst heeft een transittijd van 23-25 ​​dagen en gaat door Kazachstan, Bakoe en Poti. Constanta is echter niet de enige optie om Europa binnen te komen, aangezien het bedrijf ook de Bulgaarse haven Varna gebruikt. Vanuit Varna-Constanta bereikt de lading zijn eindbestemmingen per spoor of over de weg.

Bovendien neemt Silk Road-bedrijf RTSB ook deel aan de Middle Corridor koorts met een multimodale dienst die zowel via de Zwarte Zee als de BTK-lijn en Turkije gaat. Deze service is niet echt nieuw voor RTSB aangezien het bedrijf deze optie reeds sinds 2015 onderzoekt.

Auteur: Jos Sterk