FR NL

CEVA Logistics wordt wekelijks actief in de Middle Corridor

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/05/03/ceva-logistics-in-the-middle-corridor-with-weekly-departures/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-18

CEVA Logistics is het volgende bedrijf dat heeft aangekondigd gebruik te maken van de Middle Corridor voor de transit tussen China en Europa. Met een nieuwe dienst die Xi’an met Duisburg verbindt, zal het logistiek gespecialiseerde bedrijf vanaf mei een wekelijkse vertrek aanbieden.

CEVA heeft de eerste twee treinen al over het traject gestuurd. De eerste bloktrein vertrok op 21 april en vervoerde 44 containers, terwijl de tweede op 29 april aan de beurt was. De transittijd van de nieuwe dienst is ongeveer 30-35 dagen, tien dagen minder dan bij zeevracht en dat aan bijna dezelfde kostprijs, zo stelt CEVA.

Start vanuit Xi’an

CEVA start de route via Middle Corridor vanuit Xi’an in China. Na het oversteken van de grens met Kazachstan in Dostyk, rijden de treinen naar de haven van Aktau waar de lading wordt overgeslagen op een schip met de haven van Bakoe in Azerbeidzjan als bestemming. Daarna gaat het per spoor verder van Bakoe naar de haven van Poti in Georgië.

Twee opties

In Poti hebben de klanten twee opties. Ze kunnen kiezen voor vervoer per schip via de Zwarte Zee naar de Roemeense haven van Constanta of per vrachtwagen naar Istanbul. Vanuit Constanta en Istanbul kan de lading per spoor verder reizen naar Boedapest, met als eindbestemming Duisburg.

Het Turkse deel van de route bedient tevens ook de binnenlandse markt, aangezien de containers op weg naar Istanbul daar tot nu toe zijn gebleven. Toch is het nog steeds een haalbare optie om door te reizen naar Europa.

Auteur: Jos Sterk