FR NL

India: opstoppingen op de rails verhogen de vraag naar spoorvervoer van lege containers

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/05/02/india-congestion-increases-demand-for-empty-container-rail-transport/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-18

APM Terminals Mumbai in India lanceert een spoorvrachtdienst lvoor het vervoer van lege containers. De drukste containeroverslagterminal van India stelt een groeiende vraag naar het herpositioneren van lege containers vast, dit vanwege verkeersopstoppingen en vanwege containers die zich voortdurend opstapelen in haventerminals.

“We zien een groeiende vraag vanuit ons klantenbestand naar oplossingen die verder gaan dan de conventionele diensten die een containerterminal biedt”, aldus Girish Aggarwal, CEO van APM Terminals Mumbai. “Met deze nieuwe dienst willen we onze klanten helpen hun logistiek beter te organiseren, de druk op de wegen verminderen en de veiligheid verbeteren”, voegde hij eraan toe.

Kan zo het probleem van de beschikbaarheid van containers opgelost worden?

Verkeersopstoppingen tussen transportknooppunten in India zijn de belangrijkste reden voor de beslissing van APM Terminals Mumbai om een ​​lege containertrein te lanceren. De meeste lege containers worden over de weg vervoerd, wat resulteert in een groeiend aantal vrachtwagens dat het wegennet van het land gebruikt. Vanuit milieuoogpunt en qua doorlooptijden is dit geen aantrekkelijke oplossing, aangezien de containers er veel langer over doen dan nodig is om hun bestemming te bereiken.

“De nieuwe spoordienst zorgt ook voor een betere zichtbaarheid en maakt een betere planning van de toeleveringsketen door de klanten mogelijk”, legt het bedrijf uit. “De dienst is beschikbaar voor zowel rederijen als voor individuele klanten, maar ook voor operators van inlandcontainerdepots (ICD) of containervrachtstations (CFS) en zal telkens worden gelanceerd op basis van de behoeften van de klanten”, zo luidde het.

Lege containers per spoor verplaatst

Met deze op maat gemaakte spooroplossing kunnen rederijen en individuele klanten hun lege containers per spoor verplaatsen van de containerterminal naar de inlanddepots, van depots naar de terminal, of zelfs tussen individuele depots via de terminal”, aldus het bedrijf. Op deze manier zullen de wachttijden voor lege containers aanzienlijk afnemen en kunnen containereigenaren hun materieel veel efficiënter ophalen en hergebruiken.

Het vervoeren van lege containers is misschien niet de meest winstgevende activiteit, maar kan  erg belangrijk zijn voor de toeleveringsketen en bovendien extra inkomsten opleveren. Zou dit ook een oplossing kunnen zijn voor de Nieuwe Zijderoute, voor het ontlasten van overbelaste havens wereldwijd en voor het aanpakken van containerschaarste in het algemeen?

Auteur: Jos Sterk