FR NL

Duitsland: regelgevende instantie beschuldigt DB van machtsmisbruik

De Duitse nationale mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt, heeft Deutsche Bahn (DB) beschuldigd van machtsmisbruik dat de groei van mobiliteitsplatforms zou kunnen belemmeren.

Eind 2019 startte het Bundeskartellamt een misbruikprocedure tegen DB vanwege schendingen van artikelen 19 en 20 van de Duitse Mededingingswet (GWB) en inbreuken op artikel 102 VWEU. Op basis van de huidige stand van het onderzoek zou geconcludeerd kunnen worden dat DB dubbelspel speelt.

In een verklaring naar aanleiding van een recente onderzoeksprocedure legde het Bundeskartellamt uit dat DB over een krachtig mobiliteitsplatform beschikt met zijn online platform bahn.de en met zijn app DB Navigator. Naast de verkoop van eigen vervoerbewijzen, biedt DB ook combinaties van verschillende vervoerswijzen aan en verkoopt het bedrijf ook vervoerbewijzen aan derden voor meer dan 50 verenigingen van vervoerders.

Mogelijkheid van controle

Als toonaangevende spoorvervoersonderneming heeft zij echter de mogelijkheid om haar sleutelrol te gebruiken om het gebruik van spoorvervoer in aanbiedingen van derden te controleren.

Het Bundeskartellamt schreef in zijn verklaring dat bepaalde praktijken en contractuele clausules die door DB worden gebruikt met betrekking tot mobiliteitsplatforms kunnen worden beschouwd als machtsmisbruik.

Cruciale gegevens worden achtergehouden

Het betreft meer bepaald mobiliteitsplatforms. DB weigert om gegevens over passagierstreindiensten op grote schaal te delen – zoals informatie over vertragingen, de voortgang van een rit, annuleringen of platformveranderingen – informatie die cruciaal is voor het organiseren van multimodale reizen. Momenteel houdt DB deze gegevens voor zichzelf en alleen enkele geselecteerde mobiliteitsdienstverleners zoals Google hebben er toegang tot.

Contractuele beperkingen hebben grote gevolgen

Het Bundeskartellamt wees er ook op dat de contractuele beperkingen door DB aan de partners opgelegd deze ervan weerhouden reclame te maken voor hun volledige aanbod van diensten in zoekmachines, appstores en sociale netwerken en dat partners bij de verkoop van treinkaartjes geen kortingsacties, bonuspunten of cashback-programma’s kunnen aanbieden – hoewel DB dat zelf doet.

Ten slotte merkte het op dat deze concurrentiebeperkingen ook gevolgen kunnen hebben voor andere transportbedrijven die zich op de platforms van de partners bevinden.

Auteur: Jos Sterk