FR NL

Luxe autoconstructeurs kiezen voor de weg of voor de zee naar China sinds de oorlog in Oekraïne

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/04/29/luxury-cars-take-the-high-road-or-sea-to-china-since-war-in-ukraine/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-17

De grote autofabrikanten die ooit vaste klanten waren van het goederenvervoer per spoor tussen China en Europa trekken zich terug uit de Nieuwe Zijderoute. Naast van BMW en Audi is ook Porsche gestopt met het verzenden van zijn afgewerkte producten via de Euraziatische corridor.

“Porsche heeft momenteel het transport via de Nieuwe Zijderoute opgeschort vanwege het gewapende conflict in Oekraïne”, aldus een woordvoerder van de luxe autofabrikant. Vorige week haalden BMW en Audi het nieuws met het bericht dat hun transport van en naar China niet meer via de Nieuwe Zijderoute verloopt.

Luxe auto’s behoorden lange tijd tot de hoogwaardige producten die doorgaans per spoor werden vervoerd. De Nieuwe Zijderoute leent zich voor dergelijke hoogwaardige goederen door de aantrekkelijke prijszetting in vergelijking met zeescheepvaart. De voorwaarden voor veilig transport worden bovendien gegarandeerd door de transportsector, die heeft geïnvesteerd in allerlei soorten laadmateriaal, gaande van dubbel gestapelde open wagons tot koelcontainers voor het vervoer van voertuigen.

Zeevaart krijgt weer de voorkeur

Verschillende grote klanten lijken nu echter terug te keren naar de zeevaart, zij het gedeeltelijk. BMW meldde aan Global Times dat het huidige transportmodel per trein naar de Duitse haven Bremerhaven gaat en van daaruit per schip naar China. Audi bevestigde anderzijds dat het vracht- en zeevervoer gebruikt via de Middle Corridor die Roemenië passeert. Deze route doorkruist de Zwarte en de Kaspische Zee en het is een route voor goederenvervoer per spoor die sinds de oorlog in Oekraïne aan populariteit heeft gewonnen.

Volvo, een andere grote klant van het goederenvervoer per spoor, trok zich al terug uit de Nieuwe Zijderoute voordat de oorlog begon. Een woordvoerder noemde de dramatische kostenstijging voor een relatief lage kwaliteit van dienstverlening als reden. Dit was in oktober vorig jaar, toen de prijzen op de Nieuwe Zijderoute exorbitant hoog waren en de capaciteit beperkt was.

Niet alleen auto’s

De autofabrikanten zijn niet de enigen die zich terugtrekken uit het goederenvervoer per spoor, of toch in ieder geval van de hoofdroute van de Nieuwe Zijderoute. Ook klanten als Ikea en HP trokken zich terug uit de Nieuwe Zijderoute. Het transport over Russisch grondgebied is te riskant, wordt vaak niet gedekt door verzekeringsmaatschappijen of is moreel niet wenselijk.

BMW zei eerder dat het de export van auto’s naar Rusland zou stoppen en de productie in het land zou staken. Op dezelfde manier paste Audi zijn productieactiviteiten in Hongarije aan, aangezien de transportroute voor in dat land geproduceerde voertuigen onvermijdelijk door Oekraïne zou leiden.

Auteur: Jos Sterk