FR NL

Spoorbrug brengt China en Rusland dichter bij elkaar

Het goederenvervoer per spoor tussen China en Rusland kan binnenkort kiezen voor een nieuwe grensovergang. De spoorbrug die het Chinese Tongjiang verbindt met Nizhneleninskoye in Rusland zal in de komende maanden operationeel worden. De eerste testritten zijn momenteel aan de gang.

Veel verder naar het oosten dan de populaire grensovergang bij Manzhouli, die over de rivier de Heilong (in Rusland bekend als de rivier de Amoer) loopt, ligt de spoorbrug Tongjiang-Nizhneleninskoye. Gestart in 2019 en voltooid in augustus 2021, is het klaar om zijn hoofdtaak te vervullen: het bieden van een nieuwe transportverbinding over land tussen China en Rusland.

Rusland maakte op woensdag 27 april officieel de voltooiing van zijn deel van de lijn bekend tijdens een ceremonie bij de opening van de nieuwe brug. De Moscow Times schrijft over een opening volgende maand, Chinese media noemden voordien augustus als openingsmaand. China bereidt momenteel oefeningen de eerste testritten voor, aldus de South China Morning Post.

Reistijd verkorten

Zodra hij volledig operationeel is, verkort de brug de treinreis van Heilongjiang, een provincie in het noordoosten van China die ook de haven van Vladivostok omvat, naar Moskou met meer dan 800 km en 10 uur. Bovendien verlicht het de druk op de grenspunten Manzhouli, Erenhot en Suifenhe, de drie grenspunten tot dusver werden gebruikt voor het verkeer tussen China en Rusland.

​​De brug heeft een lengte van 2,21 km, waarvan het Chinese gedeelte 1,8 km lang is, terwijl het resterende gedeelte in Rusland ligt. De brug heeft een ontworpen doorvoercapaciteit van 21 miljoen ton (Mt) per jaar en maakt een maximale snelheid van 100 km/u mogelijk. Het zal voornamelijk worden gebruikt voor de verzending van kolen, ijzererts, hout en minerale meststoffen van Rusland naar China.

Belt and Road-initiatief

Het project is een belangrijk onderdeel van het Belt and Road-initiatief van China, dat China wil verbinden met de rest van de wereld. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is het belang van het initiatief toegenomen, omdat het gewapend conflict leidde tot een vertraging van het verkeer tussen China en Europa via Rusland. Bovendien zijn de relaties tussen Rusland en Europa verslechterd.

Rusland verschuift zijn focus steeds meer op China als handelspartner. Eerder deze maand sloot RZD een overeenkomst met China Railways, bedoeld om de overgang van treinen via de gedeelde grenspunten geleidelijk te vergroten. In april is het verkeer in Manzhouli in vergelijking met maart al met 27 procent toegenomen en dat in Suifenhe met 10 procent.

Auteur: Jos Sterk