FR NL

Meer treinen beschikbaar om Oekraïense exportproducten naar Europa te verschepen

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/29/more-trains-to-ship-ukrainian-export-products-to-europe/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-17

Er rijden steeds meer goederentreinen om exportproducten van Oekraïne naar de rest van Europa te vervoeren. Het spoor wordt beschouwd l als de meest aantrekkelijke oplossing om de zeevaart, die momenteel geblokkeerd is door de Russische invasie, te vervangen.

Onlangs heeft de Litouwse Spoorwegen (LTG) Group een testtrein gelanceerd tussen Oekraïne en Litouwen via Polen, de eerste in de geschiedenis volgens de organisator. De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij Rail Cargo Group start deze maand met een dagelijkse trein die landbouwproducten het land exporteert.

Gestart met een proefrit

LTG Cargo is gestart met een proefrit van Kaunas Intermodal Terminal (KIT) naar Oekraïne via Polen. Bedoeling was om 1.000 ton verschillende lokale goederen op te halen en te transporteren naar de KIT, waar de goederen werden gedistribueerd in de Baltische regio.

“Met het uitbreken van de Russische oorlog in Oekraïne werden de conventionele en regionaal belangrijke logistieke ketens verstoord en dit project zal naar verwachting bijdragen aan de opbouw van een alternatieve route door Polen”, zegt LTG Cargo.

“De test case is gericht op het beoordelen van de technologische aspecten van de nieuwe route, de deadlines voor vrachtvervoer, de mogelijke logistieke uitdagingen en hun oplossingen. Deze route zal alleen gereden worden op het smal Europees spoor, dat loopt van de KIT via Polen naar een terminal aan de Oekraïense grens. Dit betekent dat als het project slaagt, een deel van de lading naar Kaunas kan worden vervoerd zonder van spoor te veranderen en zonder te herladen.

60.000 ton graan vervoerd

De service van ÖBB’s Rail Cargo Group (RCG) is al in gebruik. Van maart tot april 2022 organiseerde RCG om de andere dag graantreinen van Oekraïne naar Duitsland. In totaal werd 60.000 ton graan vervoerd.

Dit wordt nu een trein die dagelijks zal rijden en dat voor een periode van minimaal drie maanden. De graantrein van RCG loopt van Oekraïne via Čierna (Slowakije) richting Brake in Noord-Duitsland. Van de 30 treinen blijven er 5 treinen in Tsjechië en Slowakije, terwijl 25 treinen doorrijden naar Duitsland.

Een topprioriteit voor Europa

De spoorgoederenverbindingen tussen Oekraïne en Europa zijn een topprioriteit voor de EU. Dat onderstreepte Kristian Schmidt, directeur Land Transport bij de Europese Commissie, eerder deze maand. Hij riep de sector op om de spoor- en wegvervoersverbindingen naar Oekraïne te versterken om de reddingslijnen draaiende te houden.

“Oekraïne is een belangrijke partner van de EU. Het is tevens een belangrijke speler in de wereldwijde voedselzekerheid, omdat het land grote hoeveelheden graan en granen levert. De EU heeft er alle belang bij om de handel gaande te houden en de Oekraïense economie te ondersteunen, zodat het land op eigen benen kan staan.

Exporteren naar de rest van de wereld

Oekraïne was de op drie na grootste graanexporteur ter wereld in 2020-2021, Rusland staat op de derde plaats. Samen zijn beide landen goed voor bijna 30 procent van de wereldwijde tarwe-export, bijna 20 procent van de maïsexport en meer dan 80 procent van de wereldvoorraad aan zonnebloemolie.

Het grootste deel van deze export vond echter plaats via zeescheepvaart en de havens aan de Zwarte Zee zijn sinds het begin van de oorlog geblokkeerd. Spoorwegen nemen slechts een fractie van dit vervoer voor hun rekening.

Auteur: Jos Sterk