FR NL

Turkije biedt kansen om de multimodaliteit van Middle Corridor te versterken

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/05/11/turkey-with-chances-to-strengthen-middle-corridors-multimodality/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-19

Turkije heeft een masterplan klaar om de verbindingen met de Zwarte Zee te optimaliseren om zo een supermacht in de Middle Corridor te worden. Investeren in en ontwikkelen van het goederenvervoer per spoor is een grote stap vooruit in de richting van de groei van de Middle Corridor. Focus op andere vervoerswijzen en het faciliteren van multimodaliteit zal de economische groeimotor van Turkije worden”, verklaarde onlangs de Turkse minister van Transport, Adil Karaismailoğlu.

Karaismailoğlu benadrukte de plannen van Turkije met betrekking tot de Middle Corridor, de bredere Centraal-Aziatische markt en de Turkse binnenlandse markt tijdens een algemene vergadering van de Trans-Kaspische International Transport Route Union. Het ‘project van de eeuw’, zoals hij het Kanal Istanbul-project noemde, zal het vlaggenschip worden voor het verbeteren van de verbindingen met de Zwarte Zee en het faciliteren van vrachtvervoer via de Middle Corridor.

Tegelijkertijd zal Turkije niet achterblijven bij het verder uitbouwen van het goederenvervoer per spoor. Het land wil de capaciteit van de Baku-Tbilisi-Kars-spoorlijn vergroten en in 2023 een groter budget reserveren voor spoorweginvesteringen.

Spoor nog steeds het middelpunt

“Vanaf de opening van de Baku-Tbilisi-Kars-lijn in 2017 tot eind april 2022 werd bijna 1.070.000 ton vracht vervoerd. Ons belangrijkste doel voor de Baku-Tbilisi-Kars-route is om 1.500 treinblokken per jaar te laten rijden en de 12-daagse transittijd tussen China en Turkije te verkorten tot 10 dagen”, zei Karaismailoğlu.

Bovendien onderstreepte hij dat Turkije zijn vrachtcapaciteit met 10 procent heeft verhoogd van 35 miljoen ton in 2020 tot 38 miljoen ton eind 2021. “Onze internationale zendingen zijn in 2021 met 24 procent gestegen. Ons doel is om van het spoorverkeer een van de sterkste onderdelen van het vervoer te maken. Het land is van plan zijn om een ​​laadvermogen van 73,2 miljoen ton te creëren op een totale oppervlakte van 19 miljoen vierkante meter in 26 logistieke centra”, benadrukte Karaismailoğlu.

Tot slot vermeldde hij ook dat Turkije de spoorwegen als prioritaire projecten beschouwt. “We hebben het aandeel van het spoor in ons vervoersbudget verhoogd naar 47 procent in 2020. In 2023 verhogen we dit percentage naar 60 procent. Dit geeft aan dat we streven om het aandeel van het spoor in het vervoer te vergroten van 5 procent naar 22 procent. We zullen het jaarlijkse vrachtvervoer verhogen van 55 miljoen ton naar 448 miljoen ton. Turkije wil zo snel mogelijk over een veilige, snelle, efficiënte en effectieve spoorweginfrastructuur hebben”.

Er waait een frisse wind richting zee

Het meest interessante deel van de Turkse plannen heeft echter betrekking op de zee. De Turkse regering begon in juni 2021 met de bouw van het Kanal Istanbul-project, dat wel eens het project van de eeuw wordt genoemd. Het kanaal is een enorm project voor een kunstmatige waterweg op zeeniveau, gepland voor aanleg aan de westelijke rand van Istanbul. Het zal fungeren als een rondweg naar de Bosporus en zorgen voor extra capaciteit voor de doorvoer over zee tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee.

Voltooiing binnen zeven jaar

Het project omvat de bouw van havens en containerterminals, logistieke centra en de integratie van spoorlijnen. Schattingen voor de voltooiing van het project plaatsen het in een tijdsbestek van zeven jaar. “We zullen de Middle Corridor verder versterken door een frisse wind te laten blazen in de maritieme handel in de Zwarte Zee en de Middellandse Zee met ons project van de eeuw, het Kanal Istanbul”, aldus Karaismailoğlu.

Het kanaal van Istanbul is natuurlijk geen project dat voortkomt uit de noodzaak om de Middle Corridor te verbeteren. Het staat al jaren op de agenda van de Turkse regering. Toch past de bouwtiming goed bij het toegenomen verkeer via de Middle Corridor en zou de route ook op de langere termijn goede diensten kunnen bewijzen.

Auteur: Jos Sterk