FR NL

Van China naar de haven van Poti: ‘we zouden het in 20 dagen kunnen doen’

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/04/28/china-to-the-port-of-poti-we-could-make-it-in-20-days/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-17

De Middle Corridor wordt beschouwd als een lange route met veel hindernissen, maar de transittijd kan vast en zeker naar omlaag. Als een van de eerste bedrijven die gebruik maken van de Middle Corridor, mag TopRail een 22-daagse rit van Suzhou naar Poti melden. “Er liggen nog veel uitdagingen te wachten langs het traject, maar we zijn erg trots op onze eerste trein met een record transittijd. De Middle Corridor kan wel degelijk een alternatief worden voor de Russische route”, aldus Leonardo Vender, executive director bij TopRail Europe.

TopRail blijft haar diensten aanbieden via de Russische route. Daarnaast biedt het bedrijf een nieuwe dienst aan op de Middle Corridor voor klanten die niet door Rusland kunnen of willen reizen. De eerste trein van het bedrijf vertrok op 1 april vanuit Suzhou, China en arriveerde op 12 april in Aktau. Hier vertrok de trein binnen 4 dagen, waarbij de gebruikelijke vertraging in Aktau werd vermeden door een extra schip te charteren. De lading bereikte de Georgische haven van Poti op 22 april.”

In 20 dagen is mogelijk

“De transittijd van China-Poti was dus in totaal 22 dagen. We deden het beter dan verwacht, ondanks enkele kleine vertragingen in Aktau. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat we het in minder dan 20 dagen kunnen doen, als de belofte van extra investeringen en verbeteringen in deze routing waargemaakt worden”, aldus Vender.

Het expeditiebedrijf plant in mei meer treinen vanuit Suzhou, Ganzhou en Zengcheng. “Het is moeilijk nog om het juiste aantal treinen per maand in te schatten, aangezien de situatie constant verandert en de markt deze nieuwe route naar Europa nog moet verkennen en goedkeuren. Voorlopig mikken we op twee treinen per maand”, aldus Vender.

Constanta en Triëst

Voor de eerste Middle Corridor treinen zal de haven van Constanta in Roemenië de toegangspoort van TopRail tot Europa zijn, met een gemengde trein die van daaruit naar Frankrijk wordt gestuurd, met extra stops in Duitsland.

Het bedrijf Silk Road overweegt echter ook andere havens te gebruiken. “Een andere optie is een shortsea-verbinding van Poti naar de haven van Triëst”, legt Vender uit. Triëst is volgens hem een ​​uitstekende optie, omdat je van daaruit bijna overal in het Europese achterland kunt komen met bloktreinen of via bestaande intermodale netwerken.

Bovendien kan het bedrijf vanuit Poti shortsea-verbindingen tot stand brengen met Turkije en zo in slechts twee dagen Istanbul bereiken. Dit zou de eindbestemming van die verbinding zijn, omdat ze zo alleen de binnenlandse markt willen bedienen. In ieder geval wordt de haven van Poti door TopRail als het centrale knooppunt op deze route beschouwd, zonder de haven van Batumi daarbij uit te sluiten. Die biedt een optie op veel meer bestemmingen.

Kans voor nieuwe markten

“Ons idee is om de havens van Poti of Batumi te gebruiken als de belangrijkste hubs om mediterrane havens in Frankrijk, Italië, Spanje, maar ook in Tunesië of Marokko of andere mediterrane landen, te bedienen”, benadrukt Vender. We zijn niet gewend aan het idee van shortsea-distributie in Europa, aangezien we een spoorwegmaatschappij zijn, maar het is wel tijd om deze optie een kans te gunnen. We speelden al  eerder met dit idee maar de markt was er toen nog niet klaar voor. Nu is dat wel het geval en krijgt deze corridor meer ruimte om zich te ontwikkelen, ook van de kant van de Chinese lokale platforms”, voegt hij eraan toe.

“Misschien is de huidige situatie een duidelijke kans om te investeren in nieuwe markten en routes die er voorheen niet waren. Waarom bijvoorbeeld alleen naar Duitsland kijken en niet naar Noord-Afrika?” vraagt ​​Vender zich af. Voor de goede orde, China investeert ook zwaar in nieuwe regio’s als onderdeel van een uitgebreid Belt and Road-initiatief.

“In ieder geval is onze eerste prioriteit een snelle verbinding van China naar Poti. Vervolgens zullen de shortsea-verbindingen worden bepaald op basis van de transittijden”, legt Vender uit. Deze dienst zal de komende maanden ook afhangen van de prestaties van de diepzeescheepvaart. “Met een dergelijke aanpak bewijst TopRail dat flexibiliteit het sleutelwoord is en dat het zijn aanbod in elke situatie kan aanpassen”, besluit Vender.

China, Middle Corridor, Haven van Poti, Toprail, Batumi, mediterrane havens

Auteur: Jos Sterk