FR NL

DFDS lanceert spoorverbinding Sète-Calais om goederenstromen tussen Turkije en VK te ondersteunen

De Deense roro-scheepvaart- en logistiekgroep DFDS zal later deze maand een spoorvrachtverbinding lanceren tussen Sète en Calais. Met deze service wil het klanten transittijden van zeven dagen bieden voor vrachten tussen Turkije en het VK.

DFDS beschikt momenteel over vijf schepen die vier keer per week de Franse Middellandse Zeehaven Sète aandoen vanuit Yalova, gelegen in de Zee van Marmara net ten zuiden van Istanbul. Later dit jaar zal dit aantal worden uitgebreid tot vijf.

De nieuwe route vormt een uitbreiding van het bestaande netwerk van diensten van DFDS tussen Europa en het VK en komt tegemoet aan een groeiende vraag, merkte een woordvoerder van de groep op. Het is de laatste in een reeks investeringen die DFDS doet om zijn aanbod te verbeteren. Een nieuwe onbegeleide vrachtdienst van Sheerness naar Calais, die meer dan 100 trailers of containers per afvaart kan vervoeren, werd in juni vorig jaar geopend.

Snelste verbinding

Lars Hoffmann, hoofd van de Mediterrane Business Unit van DFDS, zei: “Door onze veerbootactiviteiten in de Middellandse Zee en het VK te combineren met een nieuwe spoordienst, kunnen we verreweg de snelste verbinding tussen Londen en Istanbul bieden”.

“We zijn verheugd een nieuwe spoorlijndienst toe te voegen om de verbindingen te verbeteren en de transporttijd tussen het VK en Turkije te verkorten. Het sluit aan bij onze bedrijfsstrategie om te groeien en het uitgebreide routenetwerk uit te breiden dat DFDS al biedt”, voegde hij eraan toe.

Gepland zijn twee wekelijkse afvaarten in beide richtingen tussen Calais en Séte en dit met ingang van 17 mei. Een DFDS-woordvoerder vertelde Railfreight.com dat VIIA, de dochteronderneming van SNCF Logistics voor goederenvervoer per spoor, de dienst zal exploiteren.

Nieuwe terminal wordt in gebruik genomen

Eerder dit jaar maakte VIIA bekend dat het een aanbesteding had gewonnen voor de exploitatie van een nieuwe multimodale terminal in Sète, die naar verwachting begin 2023 in gebruik zal worden genomen.

Hij zal worden uitgerust met technologie die is ontwikkeld door het Franse bedrijf Lohr, waardoor de horizontale overdracht van alle soorten standaardopleggers van de weg naar het spoor mogelijk is – een spoorwegsysteem waarvan VIIA zei dat het zijn waarde al had bewezen op zijn terminals in Le Boulou, in de buurt van Perpignan, en in Calais.

Meer nieuwe routes in de pijplijn

VIIA is ook van plan nieuwe routes te lanceren van Sète naar Bettembourg (Luxemburg) en Parijs. Nieuwe intermodale faciliteiten zijn in augustus vorig jaar in Sète in gebruik genomen in het kader van de strategie van de havenautoriteit om het percentage vracht dat de haven verlaat via treinen aanzienlijk te verhogen.

Auteur: Jos Sterk