FR NL

Omzet Hupac in 2021 op recordniveau, 2022 kan een moeilijk jaar worden

Hupac scoorde positieve resultaten over het boekjaar 2021. Het in Zwitserland gevestigde bedrijf behaalde een jaaromzet van 631 miljoen euro – 14 procent meer dan in 2020 en tevens een bedrijfsrecord – en een winst van bijna 12 miljoen euro. De verkeersvolumes van het bedrijf zijn met 10 procent gestegen in vergelijking met 2019, waardoor 100.000 extra vrachtwagens zijn overgestapt op het spoor of op gecombineerd vervoer. Ondanks de positieve resultaten van 2021 kan 2022 echter uitdagender zijn en dit vanwege verschillende factoren.

“Het transalpiene verkeer door Zwitserland groeide met 11 procent tot 597.500 wegtransporten, vooral dankzij het succesvolle gebruik van de 4 meter lange corridor via Gotthard. Ook het transalpiene verkeer door Oostenrijk via Tauern ontwikkelde zich gunstig en steeg met 7,8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In Frankrijk steeg het verkeer met 26,3 procent vanaf een relatief laag niveau. Het niet-transalpiene verkeer ontwikkelde zich ook dynamisch met een groei van 10,4 procent en bereikte een volume van 479.200 wegtransporten. Zuidoost- en Zuidwest-Europa hebben hier in belangrijke mate aan bijgedragen”, aldus het bedrijf.

De verdere groei in 2022 zou afgeremd kunnen worden vanwege de uitgebreide bouwwerkzaamheden die het hele jaar door gepland zijn aan de Rijn-Alpencorridor. Hupac heeft echter plannen om hier iets aan te doen.

Economische vertraging in 2022

In het eerste kwartaal van 2022 noteerde Hupac een verkeersgroei van ongeveer 4 procent. In april lag het verkeersvolume onder het niveau van vorig jaar. Dit was te wijten aan de drie weken durende aanleg van het Rijndal-traject, waardoor de transportcapaciteit werd gehalveerd. “We verwachten dat de bouwplaatsen die voor de zomer zijn gepland veel beter en vrachtvriendelijker zullen worden en we zullen hier op alle niveaus campagne voor voeren”, zegt Hupac’s CEO Michael Stahlhut.

De oorlog in Oekraïne en het lockdown-beleid van China zullen ook een rol spelen bij het vertragen van de economische vooruitgang van het bedrijf. “De oorlog in Oekraïne heeft de wereldwijde toeleveringsketens opnieuw verstoord. Bovendien maken de huidige Covid-situatie in China en de verwachte rentestijgingen als gevolg van hoge inflatie 2022 tot een uitdagend jaar. Voorspellingen maken is in deze situatie moeilijk, maar aan het einde van het jaar verwacht Hupac toch nog een groeipercentage van één cijfer”, benadrukt Hans-Jorg Bertschi, voorzitter van de raad van bestuur van Hupac.

Veerkracht is nu topprioriteit

De oorlog in Oekraïne en het lockdown-beleid van China liggen misschien buiten het bereik van Hupac; dit is echter niet het geval voor Transalpine-verkeer. “Het primaire doel is om de kwaliteit op de verschillende routes te stabiliseren, vooral op de transalpiene lijnen die worden gekenmerkt door intensieve bouwactiviteiten. We zullen de prestaties van ons netwerk in de toekomst nog actiever beheren”, aldus Stahlhut. “Ook van onze spoorpartners verwachten we een overeenkomstige inspanning. De nadruk ligt nu op kwaliteit. Als de kwaliteit goed is, komt de verkeersgroei vanzelf”, aldus Stahlhut.

Hupac vertrouwt echter niet alleen op de beslissing van infrastructuurbeheerders, maar kwam zelf met enkele maatregelen die het mogelijk maken om het goederenvervoer per spoor in de corridor efficiënt voort te zetten, ongeacht de situatie. Deze maatregelen zijn:

Toename van het aantal wagons voor de samenstelling van reservetreinen met 50% tot 12% van de vloot in transalpine verkeer

Een betere controle over storingen in nauwe samenwerking met de spoorpartner

Ontlasten van de Busto Arsizio-Gallarate-terminal door diversificatie via andere terminals in de omgeving van Milaan

Aanvullende aanbiedingen voor de Rijn-Alpencorridor via andere transalpiene corridors

Extra aanbod van vervangende aansluitingen bij geplande grote bouwplaatsen

Uitbreiding van het locomotiefbestuurdersteam dat Hupac onder contract houdt voor ad hoc operaties in geval van pech

Miljoenen investeringen voor groei

Veerkracht is echter niet het enige doel van Hupac. Het intermodale bedrijf wil de komende jaren verder groeien. Meer vrachtwagens op het spoor zetten en uitbouwen van het terminalnetwerk bouwen zijn daarbij cruciaal.

“Voor de strategieperiode 2022-2026 mikt het bedrijf op een jaarlijkse volumestijging van 7 procent. Met een voorspelde economische groei van 2 procent wordt hiermee een echte verschuiving van het vrachtverkeer van de weg naar het spoor gerealiseerd. Tegen 2026 streeft Hupac naar een verkeersvolume van 1,6 miljoen wegtransporten per jaar, een stijging van 40 procent ten opzichte van 2021. De raad van bestuur heeft een investeringsprogramma van ongeveer 250 miljoen euro goedgekeurd om dit doel te bereiken” , legt Hupac uit.

Het bedrijf onderstreepte ook dat een sleutelfactor voor succes de investeringen in terminals zijn. De terminal van Hupac in Brinow naast Warschau in Polen zal eind 2022 operationeel zijn. Het bedrijf heeft meer grote terminalplannen op tafel liggen. In Italië wil het bedrijf bijvoorbeeld tegen eind 2025 twee grootschalige terminals bouwen in samenwerking met Mercitalia. Ze zullen een aanvulling vormen op de activiteiten in Piacenza en Milano Smistamento en zullen worden gevestigd in Noord-Italië. Bovendien is Hupac van plan om de capaciteit van de Novara CIM Terminal, waarvan het enkele maanden geleden exploitant werd, uit te breiden.

Ten slotte neemt Hupac ook deel aan de bouw van nog eens twee terminals. De Duisburg Gateway Terminal wordt in 2025 verwacht, en de Basel Nord Terminal in 2026.

Auteur: Jos Sterk