FR NL

Network Rail lanceert veiligheidsplan om wielstellen van goederentreinen te controleren

Network Rail heeft een nieuw veiligheidsplan gelanceerd dat meer dan 15.000 Britse goederenlocomotieven en wagons zal uitrusten met technologie om de toestand van de wielstellen in realtime te volgen.

Het tweejarige project wordt ondersteund door het Freight Safety Improvement Portfolio Fund (FSIP) van Network Rail  voor een bedrag van 22 miljoen GBP. Gedurende het hele plan zullen 30.000 RFID-tags (radiofrequentie-identificatie tags) worden aangebracht op meer dan 15.000 goederenlocomotieven en wagons. Wanneer de uitgeruste treinen een van de 22 lezers passeren die aan de kant van het spoor zijn geïnstalleerd, wordt informatie over elke wielset vastgelegd en via cloudgebaseerde technologie naar ingenieurs verzonden om vast te stellen of er onderhoudswerkzaamheden nodig zijn.

Dit systeem helpt problemen te voorkomen die worden veroorzaakt door versleten of defecte wielstellen, die kunnen leiden tot gebroken rails en beschadigde wagons als ze niet worden behandeld, wat op zijn beurt leidt tot veiligheidsproblemen en vertragingen voor zowel passagiers- als goederentreinen.

Veiligheid van het spoor verbeteren

Steve Rhymes, hoofd netwerkbeheer bij Network Rail, zei hierover:

“Dit is een goed voorbeeld van hoe de spoorgoederenindustrie samenwerkt om te blijven innoveren en veiligheid voorop te stellen met behulp van de technologie. Elke vrachtvervoerder plaatst ze aan weerszijden van hun wagons en locomotieven, wat betekent dat we elke keer dat een trein of voertuig rijdt gegevens verzamelen – waarvan een groot deel nog niet eerder zichtbaar was. Het is een gezamenlijke inspanning die ook gezamenlijk voordeel oplevert. We introduceren verbeterde systemen en processen voor het delen van gegevens met vrachtvervoerders en vrachtklanten om een ​​samenhangende benadering van wagononderhoud te bieden, wat leidt tot nog meer veiligheid voor onze spoorwegen en uiteindelijk minder verstoring en vertragingen voor passagiers en goederentreinen.”

Nieuw systeem is een aanwinst

De lancering volgt op de recente aankondiging van Network Rail dat financiering door het FISP het programma Condition of Freight Vehicles on the Network zal ondersteund worden, een programma dat vertragingen en veiligheidsrisico’s van het goederenvervoer per spoor zal aanpakken.

Het nieuwe veiligheidssysteem is verwelkomd door vrachtvervoerders en klanten, waaronder de Freightliner Group die al op 73 procent van zijn locomotieven en wagons de tags heeft aangebracht.

Auteur: Jos Sterk