FR NL

ÖBB blijft humanitaire logistiek tussen Oostenrijk en Oekraïne ondersteunen

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/05/16/obb-supports-humanitarian-logistics-this-time-with-hygiene-products/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-20

De inspanningen van ÖBB om de humanitaire corridor tussen Oostenrijk en Oekraïne in stand te houden, gaan onverminderd door. Ditmaal stuurde het Oostenrijks bedrijf een trein vol hygiëneproducten, namelijk toiletpapier, om de ontheemden te helpen die door de oorlog huis en thuis zijn kwijtgeraakt.

De trein kwam aan bij de Pools-Oekraïense grens met 38 pallets hygiëneproducten. De vracht werd verdeeld onder degenen die Oekraïne ontvluchtten en tijdelijk onderdak zochten in Polen. Het is niet de eerste keer dat ÖBB betrokken is bij humanitaire spoordiensten. Het bedrijf is in de regio actief is sinds de eerste dagen dat de oorlog in Oekraïne begon.

De verzending van hygiënische goederen werd geregeld voor Essity, een klant van ÖBB. Het bedrijf is een wereldwijd hygiëne- en gezondheidsbedrijf dat enkele van de meest gerenommeerde hygiënemerken op de markt in eigendom heeft. Het bedrijf heeft ook een duidelijke duurzame focus als het gaat om het transport van zijn producten, waarbij het uitgaande transport per spoor en slechts gedeeltelijk over de weg plaatsvindt.

De Oekraïense corridor

Sinds maart zijn veel Europese bedrijven, waaronder DB Cargo, SBB Cargo, SNCF en PKP Cargo actief betrokken bij humanitaire spoorlogistiek. Deze bedrijven hebben al meerdere treinen naar Oekraïne gestuurd met allerlei essentiële goederen. ÖBB en zijn vrachtdochter Rail Cargo Group vormen geen uitzondering op die regel en deze zending bewees dat eens te meer.

Transport van graan

ÖBB Rail Cargo Group heeft echter ook Oekraïense verladers bijgestaan ​​bij de export van hun landbouwproducten naar Europa. “RCG heeft altijd graan uit Oekraïne vervoerd. Sinds het begin van de oorlog is het transport echter toegenomen, voornamelijk in de richting van Noord-Duitsland. Van maart tot april 2022 organiseerde RCG 30 graantreinen vanuit Oekraïne. In totaal is er al 60.000 ton graan vervoerd. Sinds mei is het transport verdubbeld – er rijden dagelijks graantreinen van Oekraïne naar de EU”, legt ÖBB uit.

Het Oostenrijkse bedrijf heeft met hulp van het Oostenrijkse ministerie van Landbouw een groene corridor van Oekraïne naar Europa aangelegd. Nu overweegt het bedrijf ook om speciale exporttreinen voor graan te laten rijden tussen Oekraïne en Oostenrijk met een frequentie van twee maandelijkse diensten, naast het assisteren bij de distributie van graan over andere Europese landen.

Auteur: Jos Sterk