FR NL

COSCO Roemenië overweegt nieuwe dienst vanuit Griekenland te om Constanța te verlichten

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/05/24/cosco-considers-launching-greece-romania-train-to-alleviate-constanta/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-21

COSCO Shipping Lines Romania bekijkt de mogelijkheid om een ​​containertreindienst op te starten tussen de Griekse haven van Piraeus en de Roemeense terminals. Dit als reactie op het feit dat de haven van Constanta, die het grootste deel van de Middle Corridor-volumes op weg naar Europa ontvangt, zwaar overbelast is. Een treindienst van en naar Piraeus zou het containerverkeer stroomlijnen, legt Cătălin Petre, plaatsvervangend algemeen directeur van COSCO Shipping Lines Romania uit.

Petre kondigde de mogelijkheid van een spoorverbinding tussen Griekenland en Roemenië door COSCO Romania aan in een interview met de Roemeense website Tranzit. Hij vermeldde expliciet dat de treindienst nog niet gelanceerd is en zich voorlopig nog maar in de ontwerpfase bevindt. “Het is in het belang van de reder om het transport van grote volumes door de haven van Constanța voort te zetten, maar ook om een ​​alternatieve oplossing te bieden met een kortere transittijd, met directe levering en met overname van of naar het centrum of westen van het land”, zegt hij. gezegd.

“De trein zou in twee of drie dagen uit Piraeus kunnen komen, afhankelijk van de toestand van de spoorweginfrastructuur, waarna de verbinding met de terminals van Boekarest, Ploiești of Arad in Petre wordt gegarandeerd.

Vertraging opgelopen

Niet alleen de Roemeense dochter van COSCO overweegt een spoorverbinding tussen Griekenland en Bulgarije te lanceren. Ocean Rail Logistics, COSCO’s dochteronderneming voor goederenvervoer per spoor in Piraeus, koestert dezelfde plannen. Het Griekse bedrijf is actief op Corridor X en verbindt Piraeus via de Balkan met Centraal-Europa.

De reis door Bulgarije en het bereiken van Roemenië stond al jaren op het verlanglijstje, maar werd vertraagd vanwege extra operationele kosten.

De Griekse en Bulgaarse regeringen steunen ook de ontwikkeling van spoorlijnen die tussen Griekenland en Roemenië door Bulgarije lopen. Roemenië wordt zodoende een knooppunt voor goederenvervoer per spoor op de Balkan, aangezien het ook de belangrijkste toegangspoort tot Europa is voor verkeer dat van de zijderoute komt. Een alternatieve spoorverbinding tussen Piraeus en Roemenië zou Constanța ontlasten, maar ook de verbinding tussen de twee kruispunten naar Noord-Europa en Azië versterken.

Auteur: Jos Sterk