FR NL

Bouw Nieuwe Sluis in Terneuzen is ook in het voordeel van haven van Gent

Na een reis van ruim twee maanden is op zondag 29 mei het transportschip Zhen Hua 34 aangekomen in Vlissingen North Sea Port. Het schip vervoert de twee basculebruggen, vier sluisdeuren, acht riooldeuren en onderhoudsvoorzieningen voor de sluisdeuren van de Nieuwe Sluis in Terneuzen.

Het schip vertrok op 18 maart 2022 vanuit Penglai in China naar North Sea Port. Het schip wordt gelost in de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost. Hiervoor moest het schip bij aankomst keren en achteruit de haven/dok in varen om aan de kade aan te meren.

Tijdelijk in opslag

Op de bouwplaats van de Nieuwe Sluis in Terneuzen zijn de deuren en bruggen nog niet nodig. Ze worden daarom eerst opgeslagen in de Autrichehaven, in Westdorpe (gelegen tussen Terneuzen en de Nederlands-Belgische grens). Daar worden nog de laatste inspecties en werkzaamheden uitgevoerd.

Op een later tijdstip worden de vier sluisdeuren in de deurkozijnen van de Nieuwe Sluis ingevaren. Daarna volgt de installatie van de bruggen. In Vlissingen worden de deuren en bruggen apart op een ponton geladen, waarna ze de komende dagen met duw- en sleepboten naar Westdorpe vertrekken. Er zijn zes afzonderlijke transporten nodig om alles te vervoeren. Daarbij passeren ze de Westsluis van het sluizencomplex in Terneuzen.

Werken zijn al in 2017 gestart

De bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen is sinds eind 2017 in volle gang. Na voltooiing wordt de Nieuwe Sluis een van de grootste sluizen ter wereld. De Nieuwe Sluis is qua afmetingen vergelijkbaar met de sluizen in IJmuiden, Antwerpen en Panama.

Het sluizencomplex in Terneuzen is de toegangspoort tot Terneuzen en Gent in het havengebied van North Sea Port en zorgt voor de bevoorrading van de bedrijven voor de komende 50 tot 100 jaar. Zowel met huidige goederen en grondstoffen als met nieuwe zoals waterstof, CO2 of voor de circulaire economie.

De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere toegang en vlottere doorstroming van het toenemende scheepvaartverkeer, zowel voor binnen- als zeeschepen. Hierdoor ontstaat een verbeterde scheepvaartverbinding tussen Nederland, België en Frankrijk en heel Europa.

Er komt een verbeterde infrastructuur met een tweede grotere sluis voor zeeschepen. Vlaanderen en Nederland kunnen met de komst van de Nieuwe Sluis rekenen op een flinke economische impuls.

Auteur: Jos Sterk