FR NL

Rijn-Alpen goederenvervoer per spoor normaliseert in 2021 richting pre-COVID-niveaus

Het goederenvervoer per spoor in de Rijn-Alpencorridor is in 2021 sterk gestegen, na een grote vertraging het jaar ervoor. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de EESV Corridor Rijn-Alpen EWIV, die zojuist haar jaarverslag heeft gepubliceerd.

De totale verkeersvolumes stegen vorig jaar met 7,84 procent in vergelijking met 2020, maar dit betekende een lichte daling van -0,3 procent ten opzichte van het niveau van 2019, wat aangeeft dat het verkeer zich voor een groot deel had hersteld tot het niveau van vóór COVID-19.

Meest opmerkelijke bevindingen

Uit de bevindingen in het jaarverslag 2021 van de Rail Freight Corridor (RFC) Rhine-Alpine blijkt dat ‘COVID-19 en meerdere lockdowns in heel Europa vorig jaar nog een aanzienlijke uitdaging vormden’ en dat de corridor een terugval in prestaties kende voor zowel goederen- als passagierstreinen.

Ondanks enkele uitdagingen als gevolg van grote incidenten op de corridor vorig jaar – met name zware overstromingen in België en Duitsland in juli en een totale sluiting van de rechterkant van het Midden-Rijndal van maart tot mei na een rotsverschuiving – zag de corridor in 2021 een recordverkeer.

Duits-Nederlandse grens is het drukst

De grensgebieden tussen Nederland en Duitsland boekten hun drukste jaar, met een toename van het verkeer van 6 procent ten opzichte van 2020 en 1,7 procent ten opzichte van 2019. In totaal werd in 2021 37,9 miljoen ton over de weg en het spoor vervoerd in de transalpiene corridor, een stijging van +3,1 miljoen ton ten opzichte van het jaar ervoor.

Deze stijging was gebaseerd op een toename van de spoorvolumes met 13,4 procent, wat het hoogste spooraandeel in drie decennia opleverde, een niveau dat sinds 1992 niet meer is gezien. “In 2021 had de COVID-19-pandemie nog steeds veel implicaties voor de Europese spoorvrachtsector en bleef corona onze activiteiten beïnvloeden, maar in het tweede jaar van de pandemie veerden spoorgoederenvervoer en intermodaal vervoer  weer krachtig op”, aldus de auteurs van het rapport.

Nieuwe infrastructuur

Een van de belangrijkste infrastructurele ontwikkelingen in de corridor vorig jaar was de opening van het verhoogde Theemswegtracé, in Nederland, op de Havenspoorlijn. Het traject, dat in november 2021 van start is gegaan, loopt vanaf het Botlekplein in Rotterdam over een nieuw spoorviaduct voordat het weer aansluit op het bestaande spoor bij het Europoortemplacement.

Nieuw oversteekstation

“Het Theemswegtracé verbetert de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven aanzienlijk. Goederentreinen hoeven niet langer te wachten op de Calandbrug, die meerdere keren per dag wordt geopend voor het scheepvaartverkeer,” merken de auteurs van het rapport op.

De RFC Rhine-Alpine verwelkomde vorig jaar ook de opening van een nieuw oversteekstation en een gedeeltelijke dubbelsporige upgrade tussen Bellinzona, Zwitserland en Luino, Italië. Deze ontwikkeling werd geprezen als een belangrijke mijlpaal, met nieuwe infrastructuur waardoor 740 meter lange goederentreinen vanaf december vorig jaar verbinding kunnen maken met Pino, Italië.

Auteur: Jos Sterk