FR NL

Lineas participeert in intermodale dienst Londen – Keulen die in september start

Een directe intermodale dienst die Barking in Oost-Londen met Keulen verbindt, wordt in september geïntroduceerd, aanvankelijk drie keer per week.

De goederentrein zal vrachtwagenopleggers vervoeren die gebruikmaken van het NiKrasa-systeem, waarbij de trailer op het NiKrasa transportplatform kan worden opgetild met een portaalkraan of reachstacker.

Samenwerkingsverband

De dienst wordt gelanceerd door Eurotunnel en Ecco, in samenwerking met goederenvervoerders TX Logistik en Mercitalia, dochteronderneming van de Italiaanse Staatsspoorwegen (FS).

De dienst zal in staat zijn om opleggers te vervoeren met behulp van het NiKrasa-systeem, waarmee niet-kraanbare opleggers op pocketwagons kunnen worden geladen zonder de noodzaak om wagons, trailers of terminalfaciliteiten aan te passen.

Volgens TX Logistik kan 90% van de wegopleggers niet met kranen worden gehesen. De vrachtwagen rijdt het platform op en zet de trailer in het midden van het platform.

De oplegger wordt met behulp van een reachstacker in een NiKrasa-kuip geladen, die vervolgens de kuip en oplegger op de pocketwagen kan laden.

Ook Lineas participeert

Het terminalplatform blijft op het laadpunt staan, terwijl het transportplatform met de oplegger op de trein gaat.

TX Logistik gebruikt het systeem voor intermodale diensten van Herne in Duitsland naar Verona en wil graag een verbinding met Groot-Brittannië bieden voor zijn route van Italië naar Keulen.

De nieuwe dienst zal worden uitgevoerd door DB Cargo UK van Barking naar Calais via HS1 en de Kanaaltunnel, en van Calais naar Keulen door Lineas.

Auteur: Jos Sterk