FR NL

Hongaarse megaterminal is nu verbonden met de belangrijkste Europese hubs

De Hongaarse dochteronderneming van EUROGATE zal de nieuwe East-West Gate-terminal in Fényeslitke verbinden met haar spoorwegnet. Daartoe ondertekenden beide partijen op 1 juni een samenwerkingsovereenkomst. EUROGATE Rail Hongarije (ERH) zal verbindingen met Fényeslitke aanbieden vanuit bestemmingen in Duitsland (Hamburg, Duisburg en München), Oostenrijk (Wenen), Hongarije (Boedapest) en Roemenië (Arad).

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zullen ERH-klanten gebruik kunnen maken van de overslag- en opslagdiensten van EWG. Naast de samenwerking op het gebied van spoorlogistiek omvat de overeenkomst ook technologiekennisoverdracht. Sinds de ontwikkeling van de nieuwe terminal heeft East West Gate ervaring opgebouwd met 5G-netwerken, kraanbediening op afstand, virtuele simulatie en andere moderne logistieke ontwikkelingen.

Integratie van Hongarije in het netwerk

De overeenkomst werd ondertekend door Christopher Beplat, Managing Director bij EGIM en bestuurslid van ERH, en János Tálosi, CEO van East-West Intermodal Logistics Ltd.

“We zijn erg verheugd om deze samenwerking met EWG aan te gaan. Door deze overeenkomst bieden we onze klanten niet alleen toegang tot nieuwe belangrijke markten, maar werken we er ook aan om in de voorhoede van onze branche te blijven met de waardevolle technologische inzichten van EWG”, zegt Christopher Beplat.

“Deze samenwerking met EUROGATE is niet alleen belangrijk voor EWG, maar ook voor de Hongaarse spoorlogistiek als geheel. Met deze stap integreren we Hongarije in het internationale spoorlogistieke netwerk”, legt János Tálosi uit.

Route door Hongarije

Hongarije speelt een steeds belangrijkere rol in de oost-westhandel. De import- en exportactiviteiten tussen Europa en Azië zijn de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid en EWG stimuleert de aantrekkelijkheid van routing via Hongarije nog meer.

De EWG-terminal bevindt zich momenteel in de laatste testfase met zijn technologische apparatuur. De ultramoderne operaties verlopen naar verluidt vlot. De kranen van de terminal en de toegangspoorten voor weg en spoor worden op afstand bediend vanuit een operatorkamer door middel van 5G-technologie. Bovendien bewaakt een 3D digitale tweeling van de terminal de activiteiten van de faciliteit in realtime en waarschuwt het personeel als het onregelmatigheden detecteert. Naar verwachting gaat de terminal in juni open na de benodigde spoorautorisatie.

Site nabij de grens

De bouw van de East-West Gate (EWG)-terminal begon in januari 2021 op een terrein van 140 hectare nabij de Oekraïens-Hongaarse grens in Fényeslítky, Hongarije. Gebouwd met een particuliere investering van meer dan 90 miljard Hongaarse forint, zal de faciliteit worden gevestigd op de kruising van normaal- en breedspoorlijnen en zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 in gebruik worden genomen. De terminal zal de capaciteit hebben van maximaal één miljoen 20-voets containers (TEU’s) per jaar en wordt de grootste terminal in zijn soort in Europa, zowel qua capaciteit als qua omvang.

Auteur: Jos Sterk