FR NL

Cargobeamer is nu officieel CO2-neutraal, ondertekent klimaatbelofte

Stephan Röhl

CargoBeamer, een logistiek dienstverlener voor het intermodaal vervoer van niet-kraanbare opleggers, is nu officieel CO2-neutraal. De bijbehorende certificaten daartoe zijn uitgegeven door dienstverlener TÜV Nord Cert. Alle diensten die CargoBeamer en de dienstverlener zelf aanbieden, zijn met terugwerkende kracht vanaf begin 2022 klimaatneutraal.

CargoBeamer bespaart gemiddeld ongeveer 85 procent van de CO2-uitstoot in vergelijking met wegtransport en is aanzienlijk energiezuiniger dan alle vrachtwagentechnologieën (diesel, waterstof, elektrisch).

Volledige compensatie met gouden standaardcertificaten

De resterende 15 procent die tijdens het vervoer per spoor en bij CargoBeamer en terminals van derden wordt gegenereerd, wordt nu volledig gecompenseerd met gouden standaardcertificaten, waarmee wordt geïnvesteerd in initiatieven die bijdragen aan de klimaatbescherming en aan andere sociale ontwikkelingsprojecten. Naast de CO2-uitstoot worden ook andere broeikasgassen zoals methaan (CH4) geregistreerd als CO2-equivalenten (“CO2e”) en bovendien gecompenseerd.

Als CO2-neutraal bedrijf compenseert CargoBeamer zowel directe emissies (scope 1 en 2) als tal van servicegerelateerde emissies uit de scope 3-categorie, waaronder zakenreizen, woon-werkverkeer of de exploitatie van kantoorpanden. Hoewel er geen extra kosten zijn voor de klanten van CargoBeamer met betrekking tot CO2-neutraliteit, ontvangen ze jaarlijkse certificaten die de CO2e-uitstoot bevestigen die ze hebben bespaard.

Ondertekening van de klimaatbelofte

CargoBeamer heeft ook “The Climate Pledge” ondertekend. In dit initiatief dat Amazon in 2019 lanceerde, hebben sindsdien meer dan 300 bedrijven zich gecommitteerd aan een netto-nuluitstoot tegen 2040, tien jaar eerder dan het klimaatakkoord van Parijs. CargoBeamer zal deze deadline voor zichzelf met nog eens tien jaar verkorten om tegen 2030 in de hele waardeketen CO2-neutraal te zijn.

Het verschil met een certificering als “koolstofneutraal”, die vandaag al geldig is, zit in de compensatie van Scope 3-emissies in de terminalbouw en staalproductie vóór de wagonbouw. CargoBeamer compenseert al alle andere Scope 3-emissies die door serviceproviders worden gegenereerd.

Auteur: Jos Sterk