FR NL

Een revolutie op komst in de spoorsector? Zwitserland keurt project voor ondergronds goederenvervoer per spoor CST goed

Cargo sous Terrain

De Zwitserse Bondsraad heeft de wet op het ondergronds goederenvervoer goedgekeurd, een wet die op 1 augustus in werking treedt. De wet biedt de rechtsgrond voor de uitvoering van een futuristisch maar realistisch project: de Cargo Sous Terrain (CST).

Wat is de CST? CST is een particulier gefinancierd initiatief dat tot doel heeft een ondergrondse spoorcorridor te creëren die speciaal bestemd is voor goederenvervoer en die enkele van de belangrijkste productie- en logistieke knooppunten van Zwitserland met elkaar verbindt. Het bedrijf zelf omschrijft zijn visie als “het bouwen van een compleet logistiek systeem voor het flexibel transport van goederen met kleine componenten via tunnels die productie- en logistieke locaties verbinden met stedelijke centra”.

Ondergronds vrachtnetwerk

Het eerste deel van het CST-netwerk loopt in Noord-Zwitserland tussen Härkingen-Niederbipp en Zürich. Het zal ongeveer 70 kilometer lang zijn. De specifieke sectie zal tien verschillende hubs verbinden, terwijl de plannen voorzien in de geleidelijke verbinding van deze hubs met andere belangrijke logistieke en distributiecentra in Zwitserland.

CST rekent er op dat de eerste sectie in 2031 zal operationeel zijn, terwijl tegen 2045 een netwerk van 500 kilometer in gebruik kan zijn tussen het Bodenmeer en het meer van Genève, met aftakkingen naar Basel, Luzern en Thun. “De kosten van het bouwen van het eerste deel, inclusief software en hubs voor ondergrondse en bovengrondse voertuigen (voor distributie in de steden) worden geschat op 3 miljard Zwitserse Franken”.

Aan plannen geen gebrek

Het project draait nu op volle toeren nadat de Zwitserse Bondsraad de noodzakelijke wet voor de uitvoering ervan heeft goedgekeurd. Tegen het einde van 2022 zal CST beginnen met het opstellen van de structuurplannen die nodig zijn voor het project in de kantons Aargau, Solothurn en Zürich. Begonnen wordt met het onderzoeken van geschikte hublocaties langs de eerste lijn van Härkingen naar de luchthaven van Zürich”.

De luchthaven van Zürich wordt een kritiek punt in CST, omdat ze zal worden aangesloten op het ondergrondse netwerk. Er wordt een logistieke terminal gebouwd om een ​​snelle en gemakkelijke doorvoer te garanderen voor vracht die daar aankomt of vertrekt.

Bovendien kijkt het project al naar een uitbreiding naar het oosten in de richting van de kantons St. Gallen en Thurgau, nadat de haalbaarheid van ondergronds vrachtvervoer tussen Zürich en Oost-Zwitserland al is geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat uitbreiding van het netwerk tot aan St. Gallen technisch en economisch veelbelovend is. Op basis van deze resultaten wordt nu diepgaand onderzoek gedaan op mogelijke hublocaties. “De kantons St. Gallen en Thurgau willen graag zo snel mogelijk verbinding hebben met dit toekomstgerichte systeem”, besluit CST.

Auteur: Jos Sterk