FR NL

Rusland stuurt eerste testlading via Iran per trein naar Mumbai

Bloomberg Finance LP

Een testzending is momenteel onderweg van St. Petersburg via Iran naar Mumbai. De intermodale zending gaat via de International North-South Transport Corridor (INSTC), het megaproject dat al jaren in ontwikkeling is. In plaats van Iran over land te bereiken via Azerbeidzjan, werd gekozen voor een zeeroute via de Kaspische Zee.

De testlading bestaat uit twee 40-voets containers met houtlaminaatplaten die vanuit St. Petersburg zijn vertrokken naar de Kaspische Zee-havenstad Astrakhan, zo meldde het Iraanse persbureau van de Islamitische Republiek ongeveer een week geleden.

In Astrakhan zal de lading opnieuw worden ingescheept om de Kaspische Zee over te steken naar de Anzali-haven in Iran, waar ze over de weg door Iran naar de havenstad Bandar Abbas zullen worden vervoerd. De goederen zullen opnieuw op schepen worden geladen in de Iraanse haven om te worden afgeleverd in de grootste containerhaven van India in Navi Mumbai. De totale transittijd zal naar verwachting 25 dagen zijn.

Zowel Rusland als Iran worden geconfronteerd met sancties

De verzending, uitgevoerd door de Iraanse Shipping Lines Group voor een Russische fabrikant, is een voorbeeld van de samenwerking tussen deze landen, die zodoende beide profiteren van de alternatieve noord-zuid-transportcorridor. De scheepvaart vanuit Russische havens is beperkt door Europese sancties. Evenzo wordt het vervoer door Iran beperkt door Amerikaanse sancties.

De INTC is beproefd en getest door verschillende belanghebbenden. Het hoofddoel van de corridor is een alternatief te bieden voor de traditionele routes over zee via het Suezkanaal, de Middellandse Zee en de Oostzee. De reistijd tussen Mumbai en Moskou moet worden teruggebracht van 40 naar 14 dagen.

Hoewel transport op de corridor al mogelijk is, zal het volledige potentieel ervan pas worden bereikt als de belangrijkste ontbrekende schakel is afgewerkt: de Rasht-Astara-spoorlijn in Iran. Bovendien is er de ambitie om de Iraanse haven van Chabahar als verbindingspunt te gebruiken, aangezien deze haven geografisch veel dichter bij India ligt. Maar een spoorverbinding van het Iraanse netwerk naar deze haven ontbreekt.

Een politiek instabiele regio

Een ander punt van discussie blijft de doorvoer van Rusland naar Iran. Dit kan via Armenië of Azerbeidzjan. De beslissing hiervoor is complex gezien de politieke instabiliteit in de regio. Die belemmert ook gedeeltelijk de voltooiing van de Rasht-Astara-spoorlijn in Iran, omdat de Iraanse regering wil weten tot wie ze zich moet wenden voor investeringen in het project. De Armeense infrastructuur is er al, maar de ondersteuning komt momenteel uit Azerbeidzjan.

De huidige situatie heeft de kaarten duidelijk door elkaar geschud. Rusland heeft ervoor gekozen om vervoer over land via zowel Azerbeidzjan als Armenië te vermijden en heeft gekozen voor de Kaspische zeehaven vanaf een Russisch-Iraanse terminal aan de Kaspische Zee.

Auteur: Jos Sterk