FR NL

Objectieven voor Oekraïense graanexport via Polen zijn onrealistisch

Het doel van de EU om eind juli 20 miljoen ton Oekraïens graan te vervoeren is verre van realistisch. Logistieke problemen zoals het gebrek aan materieel belemmeren de missie, die de EU en de VS veel beter hadden kunnen steunen en coördineren, beweert de Poolse minister van Landbouw Henryk Kowalczyk.

Kowalczyk gaf zijn mening hieromtrent te kennen in een interview met Reuters. Hij onderstreepte dat Polen min of meer in de steek werd gelaten om de Oekraïense exportcrisis het hoofd te bieden en dat er weinig of geen steun vanuit Brussel kwam. Als gevolg hiervan zit Polen momenteel op een dood spoor omdat er onvoldoende capaciteit en apparatuur is om Oekraïens graan aan de EU te leveren.

Te laat in actie gekomen

“Op dit moment wordt de EU-doelstelling om 20 miljoen ton Oekraïens graan te vervoeren onrealistisch. Als we medio mei in actie waren gekomen, zou het een uitdaging zijn geweest maar dan wel eentje met slaagkansen”, zei Kowalczyk tegen Reuters. Tegelijkertijd benadrukte hij de noodzakelijkheid van het inzetten van mobiele graanladers en meer containers op de grenspunten tussen Polen-Oekraïne om een ​​snelle overslag te garanderen.

Geen onverwachte evolutie

Een paar weken voor de verklaringen van Kowalczyk had Halina Bajczuk van PKP Cargo al verklaard dat Polen met een aantal substantiële problemen wordt geconfronteerd bij het transport van Oekraïens graan.

“In de komende weken of maanden hebben we niet de capaciteit – ik bedoel daarmee de containers – die nodig zijn voor het transport. We moeten dus samenwerken’, zei ze medio juni in een gesprek met vertegenwoordigers van Litouwse en Estse spoorwegmaatschappijen.

Bovendien benadrukte ze dat het schaarse materieel niet het enige probleem is, aangezien ook de Poolse havens hun limieten bereikten. “Helaas is er geen plaats en extra capaciteit meer in de Poolse havens, dus we moeten praten over het gebruik van de haven van Klaipeda en de Estse en Letse havens om Oekraïense vrachten door te sturen”, zei ze.

Auteur: Jos Sterk