FR NL

Tijdelijke stop bij Chinese grens heeft geen invloed op Silk Road-verkeer

Bij de grensovergangen tussen Alashankou en Khorgos is een tijdelijke stop voor het overladen van treinen afgekondigd. De schorsing ging in op zaterdag 2 juli en duurt in ieder geval tot en met zaterdag 9 juli. Er is een uitzondering voor goederentreinen op het traject tussen China en Europa. De schorsing werd aangekondigdd door China National Railway Group.

De reden voor de tijdelijke laadstop is de congestie aan de grens tussen China en Kazachstan. “Sinds mei zijn er meer dan 25.000 importcontainers gestapeld aan de grens met Kazachstan, terwijl de overslagcapaciteit slechts één trein (50 containers) per dag is. De achterstand van containers neemt sporen en wagons in beslag, en dit heeft op zijn beurt een impact op de wagonomzet”, legt Jacky Yan, CEO van New Silk Road Intermodal, uit.

Niet ongewoon

Een tijdelijke stop voor het overladen of zelfs het passeren van de grens is niet ongebruikelijk, maar sluit in bijna alle gevallen het verkeer tussen China en Europa uit. Dit verkeer wordt door China Railways namelijk als een prioriteit beschouwd. Ook deze keer mag de China-Europe Express nog steeds containers laten stoppen en herladen bij de grensstations.

“Ik denk dat de schorsing na 9 juli wordt verlengd. Dit heeft geen invloed op het vertrek van de treinen met een vast slot, maar het zal de slots zeker verder verkleinen en de treinen met voorlopige slots wel beïnvloeden. Het zal de beschikbare ruimte verminderen en vertraging veroorzaken bij de oorsprongterminal”, verduidelijkt Yan.

Auteur: Jos Sterk