FR NL

Zwitserland en EU onderhandelen overeenkomst voor vervoer over land

Flickr

De Zwitserse autoriteiten hebben hun steun uitgesproken voor de uitbreiding van de samenwerking met het Spoorwegbureau van de Europese Unie (ERA), aangezien beide partijen het belang van de vereenvoudiging van grensoverschrijdend verkeer inzien. Tijdens de meest recente vergadering van het Gemengd Comité voor landvervoer op 24 juni bespraken de aanwezige ambtenaren de verlenging van de huidige overgangsovereenkomst met vooral de klemtoon op wederzijds voordelige markttoegang.

Overeenkomst uit 1999

De huidige overeenkomst voor landvervoer is in 1999 door Zwitserland en de EU ondertekend en is in 2002 in werking getreden. De overeenkomst was bedoeld om de wettelijke voorschriften te harmoniseren en was een belangrijke maatregel die hielp bij de integratie van het Zwitserse spoor in de Europese vervoersmarkt. Sinds de lancering van de ERA in 2019 heeft Zwitserland veel van de wetgeving in verband met de Europese spoorwegmarkt overgenomen.

Voorvechter van interconnectiviteit

Zwitserland is steeds een fervent pleitbezorger geweest voor verbeterde interconnectiviteit en kondigde eerder dit jaar plannen aan om te investeren in de elektrificatie van de lijn Wörth-Straatsburg door Frankrijk. Daarnaast werden nieuwe infrastructuurinvesteringen voorgesteld in Frankrijk en Italië om spoorlijnen en terminals te versterken.

“Het grensoverschrijdend verkeer van goederen en personen zal worden vergemakkelijkt, de veiligheid zal worden gehandhaafd en de sociale bescherming van werknemers zal worden gewaarborgd”, aldus Peter Füglistaler, directeur landtransport bij het Zwitserse FOT.

Strategie op lange termijn

In juni kondigde de Zwitserse Bondsraad de meest recente stappen aan in de herziening van zijn langetermijnstrategie voor het spoor, waarin de plannen werden geschetst om de spoorverbindingen te versterken als onderdeel van een investering van meerdere miljarden euro.

“Tot nu toe was de Zwitserse strategie voornamelijk gericht op het verwijderen van knelpunten en het comprimeren van de cyclus. Met de toekomstige uitbreidingsstappen in het kader van het BAHN 2050-perspectief moeten de spoordiensten vooral op de korte en middellange afstand worden verbeterd”, aldus een woordvoerder van de FOT.

BAHN 2050 routekaart

De roadmap BAHN 2050 is een integraal plan voor de sector, gebaseerd op een reeks onderzoeken gedaan in opdracht van de FOT.

De nieuwe routekaart zal naar verwachting de mogelijkheden voor goederenvervoer per spoor stimuleren, zowel in Zwitserland als in de aangrenzende EU-landen, dankzij nieuwe intermodale overslagplatforms en stadslogistieke faciliteiten. De FOT wacht op het besluit van het parlement over de volgende uitbreidingsstap, gepland voor 2026.

Auteur: Jos Sterk