FR NL

Commissie wil staatssteun aan het spoor vergemakkelijken, wat houdt dit precies in?

Marc Bruxelle

De Europese Commissie heeft een nieuwe verordening voorgesteld die de lidstaten in staat stelt gemakkelijker staatssteun te verlenen aan specifieke vervoerswijzen. Het spoor, de binnenvaart en het multimodaal vervoer zullen direct profiteren van de doelstellingen om groen vervoer te bevorderen.

“Het voorstel van de Commissie zal ons in staat stellen om de procedures voor staatssteun ter ondersteuning van groene vervoerswijzen te vereenvoudigen, zoals vervoer per spoor, binnenvaart en multimodaal vervoer, vervoerswijzen die minder vervuilend en duurzamer zijn dan vervoer alleen over de weg. Het voorstel stroomlijnt niet alleen de regels die van toepassing zijn op staatssteun, maar is ook in overeenstemming met de doelstellingen van de EU Green Deal en de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit”, aldus uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager.

Geen goedkeuring nodig

Door de regels voor het verlenen van staatssteun te vereenvoudigen, staat de Commissie de lidstaten in feite toe om de projecten of sectoren te definiëren en te kiezen die financiering en subsidiëring nodig hebben, zonder de verplichting om steunmaatregelen vooraf aan de Commissie aan te melden. “

Dit zal meer rechtszekerheid bieden, procedures vereenvoudigen en de administratieve rompslomp voor de lidstaten verminderen, terwijl de Commissie haar toezicht op staatssteun kan concentreren op de potentieel meest verstorende gevallen. Bovendien zal dit de vervoerssector in staat stellen om de groene en digitale transitie te omarmen in overeenstemming met de strategische doelstellingen van de EU”, voegde de Commissie eraan toe.

Concurrentiepositie spoor wordt verbeterd

Het voorstel is het resultaat van lange beleidsprocessen, waaronder de geschiktheidscontrole voor staatssteun in 2020, waarin werd geconcludeerd dat de bestaande regels voor vervoer moeten worden aangepast, aangezien de spoorwegrichtsnoeren achterhaald zijn en ze geen significante ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en markt weerspiegelen.

Als gevolg hiervan was de concurrentie van de spoorwegen problematisch en moest deze rechtstreeks worden herzien. De voorgestelde staatssteunregels hebben tot doel hier verandering in te brengen en bepaalde soorten steun toe te staan ​​ten gunste van het spoor, de binnenvaart en multimodaal vervoer die slechts in beperkte mate concurrentievervalsend werken.

Auteur: Jos Sterk