FR NL

GrainLane moet optimalisatie Oekraïense graanhandel mogelijk maken

Het in Oostenrijk gevestigde bedrijf ÖBB Rail Cargo Group (RCG) lanceerde een nieuw initiatief met de naam GrainLane. Dit initiatief is bedoeld om Oekraïense boeren in contact te brengen met retailers, klanten en logistieke dienstverleners in heel Europa en Afrika.

Het project wordt gecoördineerd door het ÖBB Open Innovation Team, in samenwerking met V_labs, een Oostenrijks bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfsmodelinnovatie. Het platform wil een open en transparante digitale marktplaats creëren waar Oekraïense graanproducenten in contact kunnen komen met internationale kopers.

Oekraïne is een van de grootste producenten van zonnebloemolie (50 procent van de wereldproductie), maïs (15 procent van de wereldproductie) en tarwe (12 procent van de wereldproductie). Vooral het Afrikaanse continent is sterk afhankelijk van de Oekraïense graanexport.

Hoe werkt het platform?

Het vernieuwende van de dienst is dat het de basis vormt om producenten en klanten die voor de oorlog geen zakelijke relatie hadden nu met elkaar te verbinden. Gehoopt wordt de meer dan 20 miljoen ton graan te helpen ontsluiten die momenteel vastzit in Oekraïne als gevolg van zeeblokkades.

Het platform, dat gratis is, zal op een gedetailleerde manier graan aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen: 200 euro/ton voor tarwe en 169 euro/ton voor droge maïs. Momenteel is meer dan 64.000 ton landbouwproducten direct beschikbaar op het platform, dat meer dan 600 gebruikers telt. Geïnteresseerden kunnen de details onderling individueel uitwerken. GrainLane biedt bovendien transportdiensten aan dankzij haar partnernetwerk.

RCG-inspanningen in Oekraïne

RCG is de afgelopen maanden actief geweest in het ondersteunen van de Oekraïense landbouw. Het bedrijf is van plan zijn graantransportcapaciteit tegen eind juli te verdubbelen door meer leveringen in Oostenrijk, maar ook in Hongarije en Roemenië.

Rail Cargo Hungaria, een dochteronderneming van de RCG, houdt toezicht op driekwart van de Oekraïense graanexport in Hongarije. Wat Roemenië betreft, is RCG van plan de leveringen op het spoor te verhogen zodra de problemen met de brandstofvoorziening verbeteren.

Auteur: Jos Sterk